Abdulah Sidran u Pressingu: Da li je rat prestao ikada

Vijesti 06. jun 201820:09 > 20:24
N1

Danas se događa i to intenzivno i mislim da se privodi kraju: Rat za interpretaciju ratova '91.- '96. Čija interpretacija pobjedi, taj će biti pobjednik onoga što je bio njegov vojni oblik, kazao je Abdulah Sidran na pitanje da li je rat prestao ikada?

Ja sam napisao, čak sam dio i neki rimovani oblik tome. Danas se događa i to intenzivno i mislim da se privodi kraju: Rat za interpretaciju ratova 91-96. Čija interpretacija pobjedi, taj će biti pobjednik onoga što je bio njegov vojni oblik. Prema mojim osjećanjima, intuiciji, omjer snaga u medijskom smislu je identičan omjeru snaga u posjedovanju oružja. Vjerujem da se privodi kraju način na koji će se apsolutno izjednačiti žrtve. Za 50 godina u čitankama će se čitati kako su neki mudžahedini napali Kragujevac, držali ga pod opsadom. U historiji nije malo primjera da se napamet uče gole neistine“, kazao je Sidran i dodao: 

Rat je pokrenut s idejom izgovorenom milion puta da narodi ne mogu živjeti zajedno. Konsocijacija je vjerovatno jedan od načina na koji se elaborira, umekšano, ideja o nemogućnosti zajedničkog življenja. Ne postoje analogni primjeri kad oni kažu: Kako je u Švicarskoj? Pa tamo nije došlo do podjela tako što su pokalni i protjerani. Tamo gdje je to prirodno, nema niko ništa protiv da se prave odrđeni oblici autonomija. Ako je do nečega došlo tako strašnim zločinima, agresijom..“.

1986. godine na 1987. postoje teritorijalne pretenzije, teritorije su uvijek ono o čemu se radi a ostalo su instrumenti zgodni za manipulaciju. Ratni ciljevi se nisu promijenili i najviše prijetnji dobijam onda kada se pokaže da ja imam veoma mnogo poštovalaca i među Hrvatima i Srbima. Ja sam imao punu salu od 600 mjesta prije dva mjeseca na kultnom beogradskom univerzitetu. Dva sata sam govorio“, poručio je Sidran.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.