Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, HDZ ne odustaje

Vijesti 07. jun 201815:19 > 15:23
N1

Predstavnici političkih stranaka iz FBiH nisu ni danas postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH je istakao da se pregovori nastavljaju. S druge strane, Borjana Krišto, kao predstavnica HDZ-a BiH smatra da izmjene moraju biti u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

Nikšić je ukazao da nije tačno određen krajnji rok za postizanje dogovora i da se razgovori nastavljaju dok se ne postigne dogovor.

Krišto smatra da izmjene Izbornog zakona ne mogu biti u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine i da moraju biti u skladu sa načelom proporcionalnosti.

“Nema dogovora sve dok se ne poštuju odluke Ustavnog suda. Nema legitimnog predstavljanja ako se uzima u obzir popis iz ‘91. i ako iz svake županije se bira po jedan delegat u Domu naroda. Privremeno rješenje mora poštivati odluku Ustavnog suda”, kazala je.

Osvrnula se i na zaključke Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Pročitala sam određene odredbe PIC-a. Međunarodna zajednica nas je dijelom dovela tu gdje jesmo – da ne možemo napraviti iskorak u obliku reformi koje traže od nas”, naglasila je Krišto.

Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, tvrdi da je problem u HDZ-u BiH kojem je ponuđen “džentlmenski sporazum”.

“Ove četiri stranke, osim HDZ-a, primakle su stavove koji su zasnovani na Ustavu FBiH. Gospoda iz HDZ-a neće da pristanu na to. U narednom periodu ćemo poduzeti sve da dođemo do reješenja. Ponudili smo džentlmenski sporazum HDZ-u – da prihvatimo privremeno rješenje, pa da svi zajedno pristupimo reformama Ustava FBiH koje će uvažiti odluke Ustavnog suda”, istakao je Miletić.

Današnjim pregovorima su posredovali američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.