Sigurnosni ekspert Jasmin Ahić o slučaju Zdravka Mamića

Vijesti 07. jun 201817:59 > 18:01
N1

Slučaj “Mamić” nije izazvao rasprave samo u pravosudnim i političkim krugovima nego i u naučnim krugovima, a posebno po pitanju vladavine prava i funkcionisanja pravosudnog sistema. Sigurnosni ekspert Jasmin Ahić za N1 kaže kako se na ovaj način zloupotrebljava mehaniznam zaštite koji stoji na raspolaganju optuženima u dokazivanju nevinosti.

On također upozorava da ovakve zlouptrebe mogu dovesti i do većih problema ukoliko ih iskorite opasni kriminalci u bijegu od pravosuđa. Upitan da prokomentariše sporazum o izručenju koji postoji između BiH i Hrvatske, ali i BiH i Srbije, Ahić rezolutno poručuje da on ne funkcioniše.

“I sada nakon ovog slučaja, ali i drugih za koje znamo koliko ih ima, vidi se da to uopšte ne funkcioniše i otvara prostor za razne manipulacije i mahinacije da li u samom postupku koji se vodi na određenom sudu prije ili poslije njega”, kaže Ahić .

Reagujući na izjavu hrvatskog advokata Branka Šerića koji ima značajno iskustvo u branjenju onih koji su prebjegli iz jednu u drugu zemlju i koji smatra da onaj koji želi odbraniti svoju slobodu ima pravo na bijeg Ahić ističe da je to jedna dimenzija iz krivično-pravnog gledišta.

“Zloupotreba jednakosti oružja pred zakonom, bez obzira šta je u pitanju i forme ovih namjernih manipulacija i mahinacija dovode do toga da jednostavno ni politički ni sigurnosno vladavina prava ni u jednoj od tri pomenute zemlje regiona nisu na dovoljnom nivou. Zato apsolutno takva jedna primjesa u jednom ovakvom segmentu bez obzira kakvo je krivično djelo u pitanju i pravosnažnost istinski nema smisla. Postoje drugi mehanizmi za nekog ko smatra da su mu prava narušena kojima može uticati na sami postupak”, ističe Ahić.

Ahić kao i drugi sigurnosno-pravni stručnjaci, pa i nadležni ministri poput hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića smatraju kako se što prije mora pristupiti reformama zakonodavstva i spriječiti daljnje ponavljanje ovakvih slučajeva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.