Emotivna reakcija kanadskog veterana koji je služio u BiH

Vijesti 07. jun 201820:07 > 20:10
N1

U Bosni i Hercegovini je, tokom ratnih devedesetih, služilo oko 40.000 kandaskih vojnika u sklupu UN-ove mirovne misije.

No, većina vojnika nije moglo ni pretpostaviti situacije u kojim će se nalaziti tokom svoje misije. Jedan takav vojnik je veteran Andy Cook koji je u posjeti Bosni i Hercegovini povodom godišnje biciklističke mirovne vožnje, a koja počinje upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U intervjuu s Ikom Ferrer Gotić, ispričao je najteže momente koje je prošao u okolici Sarajeva zbog kojih mu je nanadno u matičnoj zemlji dijagnotificiran PTSP – posttraumatski stresni poremećaj. Jedan od zadataka koji je Cook morao izvršiti bio je i prevoz posmrtnih ostataka žrtava masovnih ubistava i genocida. Za N1 je rekao kako te slike nikada neće izblijediti i da je teško razumjeti razmjere razaranja i ljudskih žrtava koje je rat u Bosni i Hercegovini prouzrokovao.

Uskoro vam donosimo cijeli intervju i reportažu vezanu za kanadske veterane koji ovih dana borave u Bosni i Hercegovini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.