Hrvatska: Objavljen Zakon o upravljanju državnom imovinom

Vijesti 08. jun 201816:58 > 17:03
N1

Osam dana od objave u Narodnim novinama, na snagu će stupiti Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim bi mogao biti promijenjen status imovine BiH u Hrvatskoj.

Zakon o upravljanju državnom imovinom službeno je objavljen je u Narodnim novinama. Osam dana nakon objavljivanja stupa na snagu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako nam je potvrđeno u njenom uredu, 30. maja donijela je odluku o proglašenju Zakona. Hrvatski sabor 25 .maja izglasao je Zakon o upravljanju državnom imovinom u kojem se uz ostalo navodi da se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja što je u BiH izazvalo brojne kritike obzirom da se radi i o značajnoj imovini BiH i bh preduzeća.

Kada Zakon o upravljanju državnom imovinom u RH stupi na snagu biće promijenjen status imovine BiH koja više neće e pod zabarnom raspolaganja. Zakon se odnosi se na imovinu koja nema titulara, no većina je takve jer u značajnom broju nije dopuštena uknjižba.

Osim protesnih noti, jedana od mogučnsoti za povrat imovine je apelcija na Zakon Ustavnom sudu RH uz prijedlog zaštitnih mjera. Ukoliko s ne dođe do bilateralnih sparazuma, ostaje mogućnot i nezavine arbitraže.

U nekoliko navrata ministar pravde BiH Josip Grubeša ponovio je da toga neće doći. Da imovina BiH nije dovedena u pitanje, što su ekspertiza imovinu ocijenili pokušajem relativizacije stanja, posebno jer je Grubeša ujedno i visoki predstavnik za provedbu aneksa G Sporazuma o sukcesiji.

U informaciji koja je predstavljana Vijeću ministara na poslejdnoj sjednici prezetiran je broj i postupci koje vodi Pravobranilaštvo BiH za onu imovinu koja je u nadležnosti države. Osnova za povrat imovine je Sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, ili konkretnije Aneks G Sporazuma u kojem se navodi da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, a koja se nalaze u državi nasljednici i na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo 31. decembra 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države. Sporazum o sukcesiji je veći pravni akt od bilo kojeg domaćeg zakona, na kojima Hrvatska danas insitira a kojim se sporna imovina može dati pod koncesiju, kazali su u pregovaračkom Timu za sukcesiju.

O konkretnim mjerama Vijeće ministara nije se izjašnjavalo, jer nije bilo dovoljno vremena da se informacija do kraja raspravi, kazali su nakon sjednice.

Naredene sedmice ministar pravde BiH službeno će posjetiti Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.