Kanadski vojnici u BiH: Bili smo ovdje da posmatramo genocid

Vijesti 08. jun 201816:58 > 18:34
N1

Neki od 40.000 kanadskih vojnika koji su bili u misijama u BiH i regionu tokom rata su u posjeti BiH. U toku misije, poginula su 23 kanadska vojnika. Organizovali su mirovnu biciklističku vožnju. Trenutno se nalaze u Sarajevu. Sa Andy Cookom i Todd Mcgowanom, kanadskim veteranima je razgovarala Ika Ferrer Gotić.

Cook je bolovao od PTSP-a. Kako kaže, u BiH je posmatrao genocid.

“Prvo na što sam pomislio u vezi misije jeste da je sve bilo ni zbog čega. Da smo bili ovdje samo da posmatramo genocid”, rekao je.

Upitan da li je svjedočio ubijanjima, odgovorio je:

“Imali smo odgovornost da donosimo mrtve sa srpske na bosansku stranu, jer smo bili jedini kojima je bilo dopušteno da prolaze. Sjećam se jednom prilikom u Ilijašu, gdje su ležali na podu uz slomljeni stol i mi smo ih morali staviti u vreće za tijela, donijeti nazad, nakon čega bi ih porodice preuzele”, prijestio se Cook.

Smatra da rane iz prošlosti mogu zacijeliti.

Trenutno boravi u Sarajevu. Bio je u prilici da posjeti lokacije u glavnom gradu BiH na kojima je bio tokom vojne misije. Za njega je to način da se suoči sa svojim strahovima.

“Dio je tog procesa oporavka, nekada se samo morate suočiti sa svojim strahovima. Znate, postoji izreka, hrabrost nije u odsustvu straha, nego u obračunavanju s njim i nastaviti dalje. Da li sam bio u strahu od odlaska nazad, svakako. Ali, to je nešto što sam morao učiniti, kao dio mog procesa oporavka”, istakao je.

Smatra da bi svejedno došao u Sarajevo.

“Želio sam doći prije mnogo godina, ali uvijek je bilo izgovora da to ne učinim. Tako da je ovo sada savršeno”, kazao je.

Todd McGowan, također Kanađanin koji je bio u vojnoj misiji tokom rata u BiH je naglasio da je 40.000 Kanađana bilo u vojnoj misiji u BiH i regionu.

“Ovo je način da poručimo da Kanađani nisu zaboravili BiH. Za mnoge od nas je to jak osjećaj, blizu nam je srca. Svako od nas je ovdje proveo po šest ili sedam mjeseci, ili više. Neki od nas su se više puta vraćali. Tako da je Stari most u Mostaru nama važan jer je simboličan. Gradimo mostove. Na majicama je crno-bijeli dio gdje oslikava kakav je bio tokom rata”, zaključio je Mcgowan.

U programu N1 televizije ćete imati priliku pogledati cijeli intervju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.