Arhiv FBiH uručio priznanja pojedincima i organizacijama

Vijesti 08. jun 201817:10 > 20:21
N1

U Sarajevu su dodijeljena bh. priznanja, koja Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine daje istaknutim pojedincima i organizacijama za oblast arhivistike i za pamćenje bosanskohercegovačke prošlosti, kao i za afirmaciju BiH.

Za ispoljenu hrabrost i visoku moralnost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje – “Povelja Kulina bana” pripala je “Ženama u crnom”. Dogogodišnji aktivizam, borba protiv relativiziranja prošlosti i negiranja genocida u Srebrenici razlog su zbog kojeg su “Žene u crnom” prepoznate u borbi za bolje društvo. Neće, kažu, prestati tražiti odgovornost za rat i ratne zločine.

“Ovo nije nagrada samo Ženama u crnom iz Beograda, nego našoj celoj mreži koja deluje u Srbiji. Sve to su hrabre građanke, pojedinke, koje ruše sve vrste nacionalnog konsenzusa, koje su pristale da igraju ulogu veoma tešku – ulogu hrabrih i odgovornih građanki”, kazala je Staša Zajović iz organizacije “Žene u crnom”.

S dodjele priznanja moglo se čuti kako je naša vjekovna sudbina i usud zapravo to da živimo sa različitostima, ali i sličnostima. Povjesničaru Enveru Imamoviću pripalo je priznanje za doprinos u pamćenju bh. prošlosti, kao i za afirmaciju BiH u zemlji i svijetu.

“Nagrada koju oni dodjeljuju ima poseban značaj i posebno mi je drago zatp što nagrada koja se meni dodjeljuje, nosi ime našeg najvećeg velikana iz prošlosti Kulina bana o kojem sam ja pisao. Posebno mi je drago da primam ovu nagradu”, ističe Enver Imamović, povjesničar.

A uoči Međunarodnig dana arhiva, istaknuto je da ovaj posao može raditi samo onaj ko voli i ko ima nerv za nauku. Riječi su to dobitnika “Bosanskog stećka” za oblast arhivistike Azema Kožara. Njegov doprinos, poručuju iz Arhiva Federacije, je neupitan.

“Naše je da ukazujemo, da radimo kao arhivisti, da stvaramo i da animiramo probleme pred društvom – na šta da obrati pažnju i kako da se stanje popravi”, dodaje Azem Kožar, povjesničar

Imamo obavezu da čuvamo našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, tu lijepu, hrabru i ponosnu zemlju na razmeđu svjetova, poruka je direktora Arhiva Federacije.

Opširnije u prilogu Nikole Vučića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.