Bradara: Čović će po treći put biti član Predsjedništva BiH

Vijesti 08. jun 201817:15 > 18:57
N1

Gostujući u Danu uživo, član Predsjedništva HDZ-a BiH te predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara govorila je o kandidaturi Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nejedinstvu unutar Hrvatskog narodnog sabora, te ostalim aktuelnim temama. Razgovarao Zvonko Komšić.

Kako je protekla sjednica, je li odluka o kandidaturi godpodina Čovića bila jednoglasna?

“Sjednica je protekla kao i svaka druga sjednica HDZ-a BiH i naravno da je odluka o izboru i kandidaturi aktualnog člana Predsjedništva i predsjednika stranke bila jednoglasna”, kazala je Bradara.

Na izborima neki kažu Čović će imati oštru konkurenciju, Boriša Falatar, Željko Komšić, Jerko Ivanković Lijanović, Diana Zelenika su protukandidati. Hoće li gospodin Čović moći pobijediti?

“Gospodin Čović je vec treći put kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Prošli put je imao šest kandidata, mislim da to ništa u ovom trenutku ne znači. Ja sam sigurna, predsjednik Čović će i treći put biti hrvatski član Predsjedništva BiH”.

Oglasio se i Komšić, mnogi kažu najveći rival Čovića. Kazao da je Dragan Čović ovom kandidaturom u potpunosti legitimirao postojeći izborni proces i građanski izbor kandidata. Kako komentirate ovu izjavu?

“Izjavu zaista nisam čula, jer smo poslije sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH išli na obljetnicu stradavanja hrvata Travnika, tako da nisam uspjela pratiti nikakve izjave koje je bilo tko dao u Bosni i Hercegovini u proteklih dva-tri sata. Tako da to ne mogu komentirati”.

Moram vas pitati za nejedinstvo unutar Hrvatskog narodnog sabora kada je riječ o kandidatima za člana Predsjedništva BiH. Dakle HDZ BiH će imati svog kandidata, a HDZ 1990 također svog kandidata, to je gospođa Diana Zelenika. Zašto nije bilo jedinstva među strankama sa hrvatskim predznakom da imate jednog zajedničkog kandidata?

“Hrvatski narodni sabor je zasjedao i naša je želja bila da sve stranke okupljenje u HNS-u idu zajedno na izbore. Naravno kandidati još nisu predati i teško je o tome govoriti. Mi očekujemo i postoji još uvijek mogućnost da se svi dogovorimo. Što se tiče kandidata HDZ-a BiH, koja je i najjača stranka unutar HNS-a, mi imamo svog kandidata i još osam stranaka HNS-a zajedno s nama izlazi na izbore. Tako da mislim da je to jedna ogromna većina Hrvatskog narodnog sabora i možemo govoriti o strankama okupljenim oko HNS-a. Meni je žao što drugi ne prepoznaju ovaj trenutak i idu sa samostalnom kandidaturom”, odgovorila je Bradara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.