Čengić: SDP je uvijek za HDZ bio noćna mora

Vijesti 08. jun 201817:31 > 18:04
N1

Zahtjev HDZ-a BiH da privremeno rješenje za Izborni zakon bude u skladu sa popisom stanovništva iz 2013. godine, komentarisao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH, rekavši da je za ovu političku stranku neprihvatljivo da na taj način etničko čišćenje i udruženi zločinački poduhvat budu legitimisani.

Čengić je istakao da je predloženo privremeno rješenje za Izborni zakon od strane predstavnika međunarodne zajednice prihvatljivo za sve političke stranke iz FBiH, osim za HDZ BiH. Kako je kazao, prema ovom rješenju koje obuhvata samo Dom naroda Parlamenta FBiH, bi se delegati birali prema Ustavu FBiH i popisu stanovništva iz 1991. godine.

“U Aneksu sedam dejtonskog mirovnog sporazuma je jasno naglašeno da se popis stanovništva iz 1991. treba primjenjivati sve dok se ne implementira ovaj Aneks o povratku stanovništva”, objasnio je Čengić.

Smatra da je “lažna zabrinutost” da privremeno rješenje postane stalno rješenje i da je veći problem u tome što HDZ BiH ne želi da poštuje Ustav FBiH.

Za Čengića rješenje u izboru delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH treba tražiti upravo u Parlamentu FBiH.

“Venecijanska komisija je jasno rekla da je Izborni zakon samo operacionalizacija Ustava FBiH”, rekao je Čengić.

Ukazao je na to da međunarodna zajednica ne vrši pritisak na HDZ BiH i ostale političke stranke, već da im “pomaže da dođu do rješenja”.

Mišljenja je da Visoki predstavnik u BiH ne treba koristiti bonske ovlasti, sve dok se do rješenja može doći u parlamentima.

Istakao je očekivanje da međunarodna zajednica reagira na to što Parlament FBiH još nije na dnevni red stavio prijedlog Zakona SDP-a BiH i DF-a o izbornim jedinicama u ovom bh. entitetu.

Osvrnuo se na odnose između SDP-a BiH i HDZ-a BiH podsjetivši da HDZ BiH nikada nije bio na vlasti kada je SDP BiH bio u vlasti.

“Odnosi su takvi da kada je god SDP bio u vlasti, HDZ nije bio u vlasti. SDA je i danas u vlasti sa HDZ-om. SDP je za HDZ uvijek bio noćna mora. Nama su prirodni partneri lijeve i građanske stranke. Nadamo se da ćemo HDZ opet izbaciti iz vlasti”, naglasio je Čengić.

Upitan da li to znači da SDP BiH neće koalirati s HDZ-om BiH, odgovorio je:

“Ne odlučujemo mi ko će biti u vlasti. Mi ćemo sve učiniti da ne budemo u vlasti s njima”.

Komentarisao je i zvaničnu potvrdu da će Dragan Čović biti kandidat HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH rekavši da će on doživjeti poraz.

“Dragan Čović će doživjeti poraz u parlamentima i kao kandidat. Zato mu trebaju umjetna svađa i kriza”, istakao je, dodajući da SDP BiH nije u “svađi” sa DF-om.

“Oni nam očigledno zamjeraju neke stvari i žele doći do medijske pozornosti”, ukazao je.

Tema razgovora sa Čengićem je bio izostanak zajedničkog nastupa lijevo orijentiranih političkih stranaka na ovogodišnjim izborima. Čengić početak problema vidi u trenutku kada je Željko Komšić samoinicijativno istakao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Naglasio je da će u SDP-u BiH odlučiti članovi na referendumu o tome da li će i s kim će ova politička stranka biti u koaliciji, a ne on i predsjednik SDP-a BiH.

Ukazao je da “sve relevantne ankete” pokazuju da će Denis Bećirović biti pobjednik na izborima.

“To je pokazala analiza i SDA – da u Denisu Bećiroviću vide najvećeg protivnika. Oni će njega pokušati satanizirati”, kazao je Čengić komentarišući kandidaturu Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH:

“Šefik Džaferović je na maloj Konvenciji SDA jedva uspio dobiti podršku malo više od polovine delegata, što dovoljno pokazuje kakav je on kandidat”, zaključio je Čengić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.