Cero o Zakonu o državnoj imovini RH: Ko su krivci iz BiH

Vijesti 08. jun 201819:37 > 19:43
FACE TV

Osam dana od objave u Narodnim novinama, na snagu će stupiti Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim bi mogao biti promijenjen status imovine BiH u Hrvatskoj.

Zakon o upravljanju državnom imovinom službeno je objavljen je u Narodnim novinama. Osam dana nakon objavljivanja stupa na snagu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako nam je potvrđeno u njenom uredu, 30. maja donijela je odluku o proglašenju Zakona. Hrvatski sabor 25 .maja izglasao je Zakon o upravljanju državnom imovinom u kojem se uz ostalo navodi da se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja što je u BiH izazvalo brojne kritike obzirom da se radi i o značajnoj imovini BiH i bh preduzeća.

Tim povodom, u programu Face TV gostovao je Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu BiH koji je objasnio kako je došlo do ovakvog stanja.

Ovo je finale jedne priče koju smo počeli 2003. godine. Kada je sa Hrvatskom, ona je bila predvidiva, ova trakavica. Oni koji su pratili odnos RH i Srbije, mogli su uočiti da se neće ispoštovati prvi princip iz sporazuma o sukcesiji. Tu se govori o jednakopravnosti svih potpisnika. Naši susjedi nas ne doživljavaju kao jednake. Lako je doći do krivnje, to je jedan kontinuitet. To je krenulo već u ratnom periodu kada je imovina bila podržavljena“, kazao je Cero i dodao:

To se događalo daleko od očiju, došlo je do privatizacije. U međuvremenu je državna imovina pražnjena u sprezi sa transnacionalnom prekograničnom mafijom. Zakon o kojem danas razgovaramo je samo posušalo na završen posao. Povod za donošenje ovog zakona je luka Šibenik koja vrijedi od 750 miliona – 1,5 mlrd. eura“.

Cero je kazao da je počela “velika igra za tu imovinu”.

Počela je velika igra za tu imovinu, u igri su Njemačka i Kina i traži se model gdje će se koncesioniranjem pravo korištenja pretvoriti u pravo vlasništva. Ono što je preostalo je sada u fazi korištenja i ušlo je u portfolio državne imovine RH. To je kršenje sporazuma o sukcesiji“.

Cero je kazao da je predsjednik Srbije “testirao sud u Strasbourgu jednim takvim primjerom što je iskoristila Hrvatska”.

Hrvatska je na Vučićevom potezu prepoznala o čemu se radi i brzo je požurila da napravi Zakon gdje će imovinu staviti u koncesiju 30 godina i polako usporavati donošenje sporazuma. Srbija je uzela imovinu RH u Srbiji i stavila je u privatizaciju. Očekivati je ovo: Da stupanje snage isprovocira reciprocitet Srbije pa da se sva imovina stavi u jednak status i da se počne koncesionirati. Došlo bi do razmjene imovine između Srbije i RH. Gubitnik bi bila BiH“, kazao je.

Dodao je da je BiH ispala “naivna” jer je vratila svu imovinu Srbiji i Hrvatskoj.

“Mi smo naivno vratili svu imovinu i Srbiji i Hrvatskoj. Reciprocitet podrazumijeva princip “ja tebe dobro, ti mene dobro”. Cijela ova priča nije mogla bez naših baraba. Barabe su bile strukturiane u Vladi, javnim preduzećima, neki su obavljali funkciju direktora Željeznica FBiH, poslije je bio premijer Vlade FBiH. U tom periodu je nestala krupna imovina”.

Ovaj Zakon je tempiran i u kreaciji i izvedbi sa asistencijom ministarstva pravde BiH koje vodi Josip Grubeša, mislim da je upućeno i ministarstvo finansija koje vodi gospodin Bevanda. Prisustvujemo Čovićevom planu B i C, on nije usamljen. Imovina BiH se nalazi na najatraktivnijim lokacijama, odmarališta su klikeri za ovo“, kazao je Cero.

“”Od sile pucamo, od šuge se zavaljujemo”, tako izgleda vlast koja je dozvolila da se ovo događa u kontinuitetu. Mi u Hrvatskoj još nismo ni zagrebali po svojoj imovini”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.