Kanadski veterani u Sarajevu: Donosimo poruku mira

Vijesti 09. jun 201813:22 > 13:28
N1

Više od stotinu kanadskih veterana više od dvije i po decenije nakon kraja rata vratili su se u Bosnu I Hercegovinu i prisjetili se vremena koje su proveli ovdje u okviru mirovnih misija od 1992. godine.

Sarajevo je za početak višednevne biciklističke ture odabrano s posebnim razlogom i uz podsjećanje na dva velika historijska događaja. Također ova ruta će biti iskorištena i za podsjećanje na sve pripadnike kanadskih snaga koji su usljed povreda ili PTSP-a preminuli ili počinili samoubistvo. Ovo je za njih još jedna mirovna misija koja će se iz Bosne i Hercegovine preseliti u Hrvatsku.

“Poruka mira, namjerno smo odabrali ovo mjesto mjesto gdje je ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand da započnemo naš tur sa mjesta gdje je počeo Prvi svjetski rat prije tačno 100 godina, ali i da obilježimo 150 godina kanadske konfederacije. To su veoma važni događaji za nas. Donosimo poruku mira Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Kada se okrenemo Kanadi onda na ovaj način povećavamo njeno prisustvo ovdje, ali i bolje razumijevanje Bosne I Hercegovine”, kazao je za N1 Todd McGowan veteran I vođa ove ekspedicije.

Njegov kolega Andy Cook kaže kako je ovo za njega posebno važno lično iskustvo. Tokom misija u Bosni i Hercegovini služio je u Visokom koje je i posjetio te se prisjetio dana koje je tamo proveo sa građanima Bosne I Hercegovine.

“Ovo je jedna od onih stvari koje sam imao na svojoj životnoj listi želja. Drago mi je da sam došao i da mogu naći neki mir. Jučer sam se odvezao do Visokog, to je nekih 95 kilometara biciklom, bilo je pravo osvježenje vidjeti sve to ponovo. Visoko je veoma živ grad i ljudi su veoma prijatni. Čuvar me je proveo kroz zgradu u kojoj smo nekada bili i bilo je gotovo nestvarno to ponovo vidjeti”, kaže Cook.

Dio sjećanja su i Izzy lutke za djecu koje kanadski vojnici dijelili djeci tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali i nakon toga u područjima nesreća u znak sjećanja na poginulog kolegu.

“Tokom rata majka našeg kolege je slala ove lutke kao dio paketa i mi smo ih dijelili djeci, nakon njegove pogibije ona je nastavila izrađivati te lutke, a nakon njene smrti to je preuzela jedna kanadska kompanija. Sada te lutke služe kao dio pakovanja za pakete medicinske pomoći i širom svijeta ih je podijeljeno preko 100,000 komada”, izjavila je za N1 veteranka Laura Bruce.

Veterani su se tokom jutra okupili kod spomenika poginuloj djeci Sarajeva gdje su se također prisjetili svojih kolega, a nakon toga su krenuli na prvi dio turneje koji ih vodi od Sarajeva do Mostara.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1
N1
N1
N1