Srebrenica: Pripreme za obilježavanje godišnjice genocida

Vijesti 10. jun 201810:12 > 10:14
Anadolija

Sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Sigurne zone UN-a“ Srebrenica odgođen je za 18. juni 2018. godine.

Sastanak koji je bio zakazan za ponedjeljak 11. juna u Memorijalnom centru Potočari održat će se se sedam dana kasnije, saopćeno je iz ureda predsjednika Organizacionog odbora i zamjenika načelnika općine Srebrenice Nermina Alivukovića.

Inače, za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine, do sada su, spremni su posmrtni ostaci 32 osobe.

Istovremeno, pripreme za Marš mira, pješački pohod koji se tradicionalno održava već 14 godina zaredom s ciljem sjećanja i odavanja počasti onima koji su izgubili živote u ljeto 1995. godine dok su preko šuma u okolini Srebrenice pokušavali doći do slobodne teritorije na području Tuzle, traju već nekoliko mjeseci i do sada je prijavljeno oko 700 osoba.

Nastao kao inicijativa onih koji su preživjeli “put smrti”, kako ga mnogi nazivaju, danas je prerastao u međunarodni događaj kojem se svake godine pridruži više od 5.000 osoba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.