Emina se vratila iz Amerike u BiH i ne želi je napustiti

N1

Poražavajuća je statistika o odlasku mladih iz BiH. Školovanje i posao i osjećaj besperspektivnosti razlog su zbog kojeg najčešće napuštaju zemlju.

Oni kojima pođe za rukom da odu se teško odlučuju za povratak. No to nije slučaj sa Eminom Šehalić. Na povratak iz Amerike odlučila se sa lakoćom, o povratku u obećanu zemlju ne razmišlja.

Hospitaliti, ili gostoprimstvo je njeno zanimanje. Briga o stotitnama gostiju u hotelima koje vodi njen je prioritet. Vratila se iz Amerike, i umjesto američkog živi svoj san, sa devetogodišnjim sinom, suprugom, sestrama i majkom.

”Kad Vam neko da to povjerenje da sa 16,5 godina odete u Ameriku, najbitnije mi je bilo da ja nju ne razočaram”, kaže ona na početku razgovora.

Godine 2001. dobila je sportsku stipendiju. Otišla na godinu dana, ostala jedanaest. Tamo je završila srednju školu i akademiju. Prvi posao je dobila u banci, na odobravanju kredita.

”Kada sam to izjavila, da ću ići na razgovor na poziciju recepcionera neko ko je pri kraju fakulteta, sa ambicijama da ide na magistarski, da ostavljam posao iz struke da idem na platu od deset dolara, da se javljam na telefone, mislim da nikome nije bio jasan taj pokret”, dodaje Šehalić.

Ubrzo napreduje, dodatno se školuje u oblasti hotelijerstva. Ipak 2011. godine vraća se u BiH. Počinje ispočetka, od recepcije. Danas vodi dva hotela, obučava nove kadrove, postavlja svjetske standarde.

”Kadra jako puno treba, mi sad radimo na objektu Swiss hotela koji kako rekoh otvaramo u junu, i mi treba da zaposlimo 120 uposlenika što je veliko za ovaj grad, i jako mi je dio što sam te priče”, naglašava ona.

U hotelijerstvu je kaže svaki detalj bitan. Sa uposlenicima koje vodi provjerava svaki detalj. Kaže, oni koji imaju “zdravu” ambiciju brzo nauče sve što je potrebno.

Nažalost nemamo neku akademiju, nemamo školu, imamo srednju školu. Ipak mislim da se treba puno više dati toj omladini da se prvenstveno predstavi hotelijerstvo kao karijera”, potcrtava naša sagovornica.

U BiH je, kaže, nerviraju procedure, papirologija, ali ipak ne želi da se vrati u Ameriku. Ponude iz drugih zemalja, kaže sa zadovoljstvom odbija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.