Savjeti stručnjaka: Kako se zaštititi od uboda krpelja

Vijesti 11. jun 201807:48 > 07:52
N1

Sa vrućinama je stigao i viši rizik od opasnosti koje predstavljaju krpelji.

Osim što prijete planinarima i izletnicima, krpelji se šire svim područjima zemlje, pa tako i parkovima ispred naših domova. Koja je prevencija? Koje bolesti prenose krpelji? Kako prepozneti simptome? Kako ukloniti krpelja?

Uživo smo bili u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Aleksandra Tolj je u društvu prim. dr. Jasmine Hanjalić – Specijaliste urgentne medicine.

U maju nam se javilo 548 ljudi koji su imali insekta u svojoj koži, krpelja. To je ogroman broj kojim smo zatrpani. Svakog pacijenta treba primiti, upisati, otvoriti nalog, to nama oduzima vrijeme jer moramo posvetiti pažnju pacijentu koji je životno ugrožen“, kazala je dr. Hanjalić i dodala:

“Zato je naše stručno vijeće, zajedno s upravom odlučilo da u toku redovnog radnog vremena od osam sati ujutro do osam sati navečer više nećemo primati takve pacijente jer rade Domovi zdravlja, rade tolike ambulante porodične medicine. Za vađenje krpelja nije potrebna nikakva operacija, svaka ambulanta ima pincetu da to izvadi. Pacijent koji je doživio ubod krpelja ne mora a priori biti zaražen ničim. Može biti zaražen ali se to može vidjeti tek u narednom periodu, periodu inkubnacije koji traje nekoliko sedmica. Pacijent koji je imao ubod krpelja, treba da se naruči na kontrolu, posebno ako primjeti simptome“, kazala je Hanjalić.

Savjet građanima?

Molila bih građane da nakon svake šetnje ispod drveća, kroz šumu, pored žbunja, da se istuširaju. Krpelji koji su se tek zakačili za našu kožu veoma lako otpadnu samim tuširanjem. Ako krpelj ostane više sati, ima teorija da se može dati preventivno jednokratna doza antibiotika ili da se vrši nadzor u slučaju pojave Lajmove bolesti“, smatra dr. Hanjalić.

Još je kazala:

“To se liječi par sedmica i nema posljedica kao što pacijenti nađu na googleu. Običnom pincetom se krpelj uhvati za tijelo i povuče prema gore. Ukoliko ostane čak mali dio to nije problem jer je to kao mali trn i ispast će iz kože”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.