Hitna pomoć KS o tretiranju uboda krpelja

Vijesti 11. jun 201808:21 > 08:26
N1

Tekuća sezona donijela je velike probleme sa ubodima insekata, kako za životinje, tako i za ljude.

Poseban problem prave krpelji, koji su sve češći problem za ljude i životinje širom BiH. S tim u vezi, povećan je i broj intervencija u Hitnoj pomoći u Sarajevu.

Dr. Jasna Hanjalić je ovog jutra za N1 kazala da se ovakvi slučajevi više neće tretirati u Hitnoj pomoći, nego u Domovima zdravlja.

U maju nam se javilo 548 ljudi koji su imali insekta u svojoj koži, krpelja. To je ogroman broj kojim smo zatrpani. Svakog pacijenta treba primiti, upisati, napisati nalaz, to nama oduzima vrijeme jer moramo posvetiti pažnju pacijentu koji je životno ugrožen“, kazala je dr. Hanjalić i dodala:

“Zato je naše stručno vijeće, zajedno s upravom odlučilo da u toku redovnog radnog vremena od osam sati ujutro do osam sati navečer više nećemo primati takve pacijente za vrijeme radnog vremena jer rade Domovi zdravlja, rade tolike ambulante obiteljske medicine, a sve u skladu sa naukom. Za vađenje krpelja nije potrebna nikakva hirurška intervencija, svaka ambulanta vjerujem da ima pincetu kojom se izvadi krpelj. Pacijent koji je doživio ubod krpelja ne mora a priori biti zaražen ničim. Može biti zaražen ali se to može vidjeti tek u narednom periodu, periodu inkubnacije koji traje nekoliko sedmica. Pacijent koji je imao ubod krpelja, treba da se naruči na kontrolu, posebno ako primjeti simptome“, kazala je Hanjalić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.