Čović: Nečija politika je bazirana na odlasku naroda

Vijesti 11. jun 201813:19 > 13:26
N1

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, poručio je s Konferencije "Hrvati BiH-demografska stvarnost", koja se održava u ponedjeljak u Mostaru, kako se demografska stvarnost ili slika hrvatskog naroda može samo cjelovito promatrati, upozorivši kako je "nečija politika" bila bazirana na odlasku, nestajanju ili poticanju odlaska naroda s ovih prostora.

“Svi oni koji prate demografska kretanja razumjet će da se ona ciklično ponavljaju s više ili manje intenziteta u posljednjih 100 godina i kada je u pitanju hrvatski narod, ali i čitavo naše okruženje”, kazao je Čović.

Govoreći o popisu stanovništva, Čović je izrazio je zabrinutost zbog toga što se, kako je kazao, potpuno promijenila struktura stanovništva na najvećem dijelu BiH kada se pogleda razdoblje od 1996. do 2013. godine.

Po njegovim riječima, bez obzira na posljednji popis stanovništva, procjena je da u BiH nema ni 3 milijuna stanovnika, zbog čega se onda postavlja pitanje – “kako stojimo danas i jesu li ostale proporcije koje smo imali po popisu stanovništva iz 2013. godine gdje Hrvata ima 15,4 posto”.

Čović je ustvrdio kako je “nečija politika” o budućnosti ove zemlje, bazirana upravo na odlasku, nestajanju ili poticanju odlaska nekog od naroda.

“Na današnjoj konferenciji dobit ćemo pomoć i da nas usmjerite u pravom smjeru s aspekta struke, da promišljamo danas demografsku poziciju Hrvata u našoj domovini BiH, koju bi opet, promišljati samo s pozicije Hrvata, bilo politički do kraja naivno, a u svakom slučaju ne bismo bili ni blizu strateškog dokumenta koji bi nam omogućio da razmišljamo cjelovito o poziciji svih naroda u BiH”, kazao je Čović.

Vojni biskup Tomo Vukšić govorio je tijekom konferencije o demografskoj prisutnosti Katolika u BiH od 1996. do 2017. godine, a prema podacima kojima raspolaže Katolička crkva.

On je upozorio da je u tijeku proces opadanja prisutnosti Katolika i Hrvata u BiH.

Naglasio je kako se taj proces ne može promatrati odvojeno od vrlo sličnog procesa koji pogađa i druga dva naroda, odnosno druge dvije velike vjerske zajednice u BiH.

Osim toga, Vukšić navodi kako se taj proces ne može promatrati odvojeno ni od povijesne pozadine koja na sve to utječe.

Istaknuo je kako svi ti procesi uvelike ovise o potrebi “zapadnih zemalja” za uvozom radne snage i svega onoga što njima nedostaje, a na ovom području ima.

Po Vukšićevim riječima, postoje podatci prema kojima je oko 23 milijuna ljudi iz ovih zemalja, koje su nekada bile pod komunističkom vlasti, preselilo na ‘Zapad’.

On je ‘Zapad’ nazvao usisivačem biološke mase, kojem se teško može oduprijeti.

“Dokle god postoji potreba na Zapadu za uvozom ljudi, dotle je taj usisivač biološke mase nemoguće zaustaviti”, naglasio je Vukušić.

Demograf iz Republike Hrvatske Stjepan Šterc smatra kako su stvari predaleko otišle i da je, nažalost, demografska politika tek sad ušla u žižu zbivanja te da postaje i pitanje političkog opstanka.

Kao konkretnu demografsku mjeru, Šterc je naveo kako se majke i trudnice u porodiljskom razdoblju “ne smiju kažnjavati”, misleći time na to da im se tijekom tog razdoblja daje porodiljna naknada koja je duplo manja nego što su njihove plaće.

“Kada jedna zemlja nestaje ovakvim intenzitetom, prirodnim putem i vanjskim migracijama, onda je potpuno jasno kakva se odluka mora donijeti”, poručio je Šterc.

Ocijenio je kako je najjednostavnije reći kriv je ili “Zapad”, ili novi način života, podsjetivši kako se oni, koji se time bave, govore o tome već trideset godina i najavljuju ovu situaciju.

Po njegovom mišljenju, svaka zemlja može racionalno pristupati svojoj problematici, kao što su to uradili Irska, Island i Izrael, zemlje koje su shvatile da je najvažnija, i to u svim djelatnostima, ljudska populacija.

Konferenciju, koja se održava se pod visokim pokroviteljstvom Ureda člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, organiziraju Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Hrvatski narodni sabor BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.