Nove blokade u BiH zbog cijena goriva (VIDEO)

Vijesti 11. jun 201817:00 > 17:11
N1

Autoprevoznici su i danas blokirali kružni tok na Laušu u Banjaluci zbog poskupljenja goriva, javlja reporterka N1.

Saobraćaj je blokiran nešto prije 17 sati. Kako javlja reporterka N1, na kružnom toku pojavili su se kamioni i putnička vozila te su, nakon nekoliko krugova, zastali na kružnom toku nakon čega je nastao potpuni saobraćajni kolaps. Na terenu su i policijske snage, a za sada je sve mirno. 

Povodom cijena goriva reagovale su stranke iz vlasti, ali i iz opozicije. 

Iz Saveza za bolju budućnsot navode da premijer FBiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH i, zajedno sa svim ministrima, pa i resornim ministrom Zlatanom Vujanovićem, “hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi”.

“Štete za građane su velike i nepotrebne, a privreda trpi ogromne posljedice. Primjera radi, vozila ‘Avaza’ svako veče pređu čak 10.500 kilometara da bi novina bila distribuirana na više od 4.000 prodajnih mjesta. Isto se odnosi i na proizvođače hljeba, mlijeka i mnogih drugih proizvoda. Ako Novalić i Vujanović to jednom naredbom Vlade FBiH ne mogu riješiti, trazit ćemo njihovu smjenu na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, koja je planirana za 19. i 20. juni”, navode iz SBB-a.

Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke, stoga negodovanje građana smatramo opravdanim, saopćeno je iz SDA.

“Prateći stanje na tržištu, može se opravdano sumnjati i na zakonom zabranjeno kartelsko poslovanje distributera naftom, odnosno dogovoranje cijena i to zavisno od lokacije benzinske pumpe. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetkom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje”, stoji u saopćenju ove stranke.

SDA, navode, ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog.

“Također, od resornog federalnog ministra Zlatana Vujanovića tražimo da što prije poduzme mjere koje mu stoje na raspolaganju, jer smatramo da su nastupili zakonski razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i ograničenja visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata”,stoji u saopćenju SDA.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku opravdanom protestu građana BiH zbog enormnog povećanja cijena goriva. Nažalost obistinjuje se sve ono o čemu je SDP govorio kada nas je akcizna koalicija SDA HDZ SNSD SBB i HDZ 1990. uvjeravala kako neće doći do povećanja cijena goriva i kako će u BiH doći IKEA, saopštio je SDP BiH.

Neke od najvažnijih prometnica u BiH blokirali su u nedjelju građani svojim vozilima prosvjedujući tako zbog povećanja cijena goriva. Bile su blokirane saobraćajnice u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i drugim gradovima. Nakon Tuzle, Banjaluke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprevoznici i učesnici u saobraćaju su jučer blokirali i magistralni put M 17.

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili automobile na jedan sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.