Blokiran saobraćaj u Mostaru (VIDEO)

Vijesti 11. jun 201817:22 > 17:33
Bljesak.info

Nezadovoljni zbog cijena goriva u BiH vozači su danas blokirali i put u Mostaru. Uradili su to i vozači na Laušu u Banjaluci.

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili svoje automobile u pomenutim gradovima. 

Jedan od učesnika blokade u Mostaru bio je i sarajevski političar Amer Bekan, nezadovoljan zbog rasta cijena goriva u BiH.

”Kad treba oboriti nigdje nikoga, kad treba dignuti svi su tu i to je politika. Narod se muze kao ovca, preko grbače običnih građana”, rekao je za Bljesak.info Amer Bekan, predsjednik Prve stranke Bosne i Hercegovine. 

Premijer FBiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH i, zajedno sa svim ministrima, pa i resornim ministrom Zlatanom Vujanovićem, “hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi”, naveli su iz SBB-a.

“Ako Novalić i Vujanović to jednom naredbom Vlade FBiH ne mogu riješiti, trazit ćemo njihovu smjenu na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, koja je planirana za 19. i 20. juni”, navode iz SBB-a.

Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke, stoga negodovanje građana smatramo opravdanim, saopćeno je iz SDA.

SDA, navode, ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku opravdanom protestu građana BiH zbog enormnog povećanja cijena goriva.

“Nažalost obistinjuje se sve ono o čemu je SDP govorio kada nas je akcizna koalicija SDA HDZ SNSD SBB i HDZ 1990. uvjeravala kako neće doći do povećanja cijena goriva i kako će u BiH doći IKEA”, saopštio je SDP BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.