"Muža i sinove su mi pronašli u više masovnih grobnica"

Vijesti 11. jun 201817:36 > 17:43
N1

Na području planinskog prevoja Rogoj u općini Trnovo otkrivena je masovna sekundarna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom proteklog rata.

Zadnja masovna grobnica u Podrinju otvorena je prije dvije godine, a porodice žrtava ogorčene su što još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih, poručeno je danas sa mirnog protesta Žena Srebrenice u Tuzli.

Za ovogodišnju kolektivnu dženazu u Potočarima trebalo bi biti ukopana 32 identifikovana posmrtna ostatka žrtava iz Srebrenice. Nura Begović još traži brata koji je nestao 1995. godine u šumama oko Srebrenice

“Teško je to kad se nađe, teško je to prebroditi. Ali opet je je drugačije kad dođeš tamo. Neki smiraj. I to je dokaz neki. Znači, on će dobiti svoj identititet. Bio je tamo i nema ga. Ne očekujem kompletno tijelo. Znamo na kakav su način pobijeni,” kaže Nura Begović

U Podrinje identifikacionom centru Tuzla nalaze se posmrtni ostaci 43 žrtve koje su identificirane ali zbog nekompletnosti skeleta porodice ne žele ukop. Habiba Mašić odlučila je drugačije i ukopala nekompletne ostatke svoje porodice.

“Muža su mi pronašli u tri grobnice sekundarne i nije bio kompletan. Sada su me zvali da za 11. juli dokopaju što su pronašli da bude kompletno. Dva sam sina ukopala 2010. Ali isto bili su sastavljeni iz više grobnica,” smatra Habiba Mašić

U Podrinje identifikacionom centru Tuzla nalaze se posmrtni ostaci 43 žrtve koje su identificirane ali zbog nekompletnosti skeleta porodice ne žele ukop. Habiba Mašić odlučila je drugačije i ukopala nekompletne ostatke svoje porodice.

Do sada je pronađeno više od 75 posto od 30.000 osoba nestalih u BiH. IdentifikacijA je usporena zbog prebacivanja laboratorija Međunaorndog instituta za nestale osobe u Hag, smatraju porodice nestalih.

“Ovo će trajati još sve usporenije. Ja sam razočarana zaista. Mislim da neću dočekati da dođem do posmrtnih ostataka svog sina, a tako i ostale porodice”, navodi Ton Hajra Ćatić iz udruženja građana Žene Srebrenice.

Posljednja otvorena masovna grobnica u Podrinju je Rašića Gaj, u Vlasenici, iz koje su 2016. godine ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Zadnje veća masovna grobnica je otkrivena 2015. godine na smetljištu u Kozluku u Zvorniku iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka.

Znatno manji broj identificiranih žrtava koje će biti ukopane 11. jula ove godine u Potočarima u odnosu na ranije godine posljedica je nedostatka informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama.U Srebrenici se još uvijek traga za više od hiljadu osoba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.