Muhić za N1: Koji su naredni koraci za Selmira Mašetovića

Vijesti 12. jun 201817:45 > 17:51
N1

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Began Muhić za N1 je komentarisao dalje korake po pitanju Selmira Mašetovića, bh. studenta u Turskoj koji će uskoro izaći na slobodu odakle će se braniti od optužbi koje mu na teret stavlja Tužilaštvo.

Kakvu informaciju ima o Selmiru Mašetoviću?

“Raspolažemo sa svim informacijama, u kontaktu smo sa porodicom, advokatom koji je branilac našeg optuženog sugrađanina. Danas je održano završno istražno ročište pred Tužilaštvom grada Ušaka, na kojem se po turskom zakonu na mjestu osumnjičenog za aktivno učešće u oružanoj – terorističkoj organizaciji FETO pojavio naš bh. student Selmir Mašetović u pratnji svog advokata. Tužba se bazirala na nekoliko materijalnih dokaza na spisku, o kojima se naš sugrađanin trebao izjasniti. O nekim prvi put, o nekima kao dopunske izjave”, kazao je Muhić na početku razgovora za N1.

“To su brojni materijalni dokazi. U suštini, ozbiljnu tužbenu kvalifikaciju je naš građanin imao. Ono što je najvažnije jeste da je Tužilaštvo na zahtjev advokata i kvalitetno izvedene navode odbrane i brojne diplomatske aktivnosti ambasade BiH u Ankari i Konzulata u Istanbulu, gdje smo dali određene garancije, donijeli odluku o prestanku važenja mjere pritvora. Tako da će se naš građanin od 19 sati biti pušten iz zatvora u Ušaku, sa mogućnošću da se brani sa slobode”, poručio je.

“Očekuje se da će dokazati svoju nevinost, da će biti oslobođen i nadam se da će ovo ostati jedna ružna epizoda u njegovom životu i životima ljudi koji su sve vrijeme bili sa njim”, kazao je Muhić za N1.

On će do okončanja sudskog postupka ostati u Turskoj, a dobio je zabranu izlaska iz zemlje.

“Mi smo dali garancije da ćemo se pobrinuti nakon zatvaranja studentskog doma u kojem je smješten, pobrinut ćemo se da nađemo adekvatan, uslovan smještaj. On ima obavezu da periodično bude na raspolaganju sudskim vlastima. Ovo je veliki iskorak, da se može vratiit svojim redovim obavezama. U dogovoru sa Tužilaštvom – da se u dogovoru sa njegovim fakultetom dogovore rokovi za propuštene ispite”, pojasnio je Generalni konzul BiH u Istanbulu za N1.

Zdravstveno stanje Selmira Mašetovića je zadovoljavajuće, potvrdio je u razgovoru Muhić.

“Ja sam lično boravio kod njega, on je potpuno dobar. Raspoložen je, nije imao primjedbe na tretman, način lišavanja slobode. Mislim, po tom pitanju i ja i on možemo biti zadovoljni, s tim što je kvalifikacija zatvora i lišavanje slobode su bile teret i problem”, poručio je uz napomenu:

“Ovo može biti javna opomena mladim ljudima koji često donose brzoplete odluke, da moraju voditi računa o svojim postupcima, da ne mogu dovoditi u neke rizične situacije.”

“On je kupovao neke telefonske brojeve, koje je dao na korištenje drugim ljudima, koje dokazano da su korištene, sadržaja neprimjerenog, u dijelu da su turske vlasti procijenile da se radi o ugrožavanju nacionalne sigurnosti, koja je slata sa ByLock aplikacije. Postoji niz materijalnih dokaza, tako da se to sve mora ukrštanjem argumenata odbrane moramo dovesti na jedan pozitivan ishod i da se dokaže njegova nevinost. Najvažnija stvar je da se on vrati u normalan bioritam, da se vrati obavezama i to smo sa velikim zadovoljstvom danas postigli”, izjavio je GK BiH u Turskoj.

“Nadamo se skorom konačnom epilogu na zadovoljstvo i njegovo i porodice i svih nas”, poručio je.

Koliko bi mogao trajati postupak?

“Par mjeseci, to nije kontinuirano svakodnevno. Moguće da će se pojaviti na par ročišta prije donošenja konačne presude. Neće biti pod tolikim teretom. Ima svog adovokata, ima vremena da pripreme odbranu. GK i Ambasada u razgovoru sa institucijama Turske zamolili da se postupak ubrza”, kazao je na koncu.

Muhić je za N1 kazao da vlada osjećaj da su turske vlasti pristupile da se u najbržem roku rješava ovaj predmet.

Podsjećamo, Selmira Mašetovića se tereti da je povezan s pokretom Fetulaha Gulena (FETO) kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju pokušaja vojnog udara u Turskoj u julu 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.