Otac Husein: Selmir mi se javio s govornice

Vijesti 13. jun 201812:33 > 12:34
Facebook

Selmir Mašetović, bh. student koji je uhićen 22. svibnja u Turskoj, napustio je sinoć oko 20 sati zatvor u Ušaku, što je još sinoć za N1 potvrdio njegov otac Husein Mašetović.

Selmir je, podsjećamo, odlukom Suda u Ušaku pušten da se brani sa slobode, ali mu je zabranjeno da napusti Tursku do okončanja istrage. Nakon izlaska iz pritvora, telefonom se javio svom ocu.

“Javio mi se sinoć s govornice i rekao kako je izašao iz te pritvorske jedinice, tamo gdje je boravio. Prenoćio je kod druga sinoć. Očekujem danas novi poziv danas da bi mu mogao dati neke informacije, dobio sam obećanje konzula da će mu pomoći oko smještaja jer dom se zatvara. Ništa drugo vam ne mogu reći, osim da smo se čuli, a sve ostalo, dalje informacije, vidjet ćemo od advokata šta i kako će dalje ići taj proces”, kaže Selmirov otac Husein.

Podsjetimo, Selmir je po turskim zakonima osumnjičen da je aktivni učesnik organizacije FETO koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Brojni su materijalni dokazi i vrlo je ozbiljna tužbena kvalifikacija protiv bh. studenta, kaže generalni konzul u Istanbulu, Began Muhić.

“Selmir je od sinoć na slobodi i sada tražimo rješenje gdje da ga smjestimo kada se zatvori studentski dom. To ćemo uraditi u suradnji s njim i porodicom da nađemo adekvatno, i da adresa bude poznata nadležnim institucijama Republike Turske. On je od sinoć slobodan čovjek i sada zajedno s odbranom priprema kako da odbaci tužbu.”, kazao je za N1 Muhić.

Inače, uz garancije bh. diplomatskih predstavništava umjesto u pritvoru, Selmir će nevinost dokazivati uz druge mjere zabrane, poput zabrane izlaska iz Turske, periodično javljanje nadležnim.

Još su u toku pregovori o tome da li će se Selmiru dati prilika da polaže preostale ispite. Zdravstveno nema nikakvih poteškoća, a porodica je sretna što više nije pritvoren.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.