Obilježena 26. obljetnica zločina nad 114 civila u Mostaru

Vijesti 13. jun 201813:37 > 13:41
N1

Članovi obitelji ubijenih danas su na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru obilježili 26. godišnjicu od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Pripadnici JNA pod komandom generala Momčila Perišića, i razularenih srpskih paravojnih formacija, tog 13. lipnja nisu pokazali nimalo milosti prema čak 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odvedenih iz tzv. Atomskog skloništa u naselju Zalik, ili pokupljenih u raciji iz njihovih privatnih kuća i stanova.

Nakon batinanja, zlostavljanja, maltretiranja i ponižavanja u vojarni JNA Sjeverni logor, skončali su svoje živote na zvjerski način, a zatim pobacani u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Iako se slučaj Sutine i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog zločina na području Hercegovine, i prvi slučaj u BiH kada su i službeno otkrivene jame s leševima ubijenih, nažalost za ubojstva 114 mostarskih civila do sada nitko nije odgovarao. Cijeli slučaj opisanog ratnog zločina istražen je i najvećim dijelom dokumentiran već krajem 90-ih godina.

Predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić, koji je tada imao 11 godina i kome su ubijeni otac i majka, svake godine podsjeća kako je Tužiteljstvo BiH propustilo za proteklih 26 godina uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu.

Po njegovim riječima, kada se radi o ovom zločinu, zakazalo je Haško, Županijsko i državno tužiteljstvo. Hasić je i ovom prilikom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinile ovaj zločin, kao i njihovi nalogodavci. Podsjetio je kako je predmet stajao u ladicama deset godina i da se konačno radi na predmetu, ali da nažalost optužnica nije još podignuta.

Osim toga, podsjetio je kako je Haško tužiteljstvo napravilo veliki propust kada za ovaj zločin nije teretio generala JNA Momčila Perišića, koji je u tom razdoblju bio nadređeni svim jedinicama JNA i paravojnim jedinicama u Hercegovini.

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka nazočio je i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić koji je podsjetio kako je riječ o prvom masovnom zločinu u BiH tijekom rata te izrazio uvjerenje kako će na kraju pravda biti zadovoljena, a počinitelji i nalogodavci ovog zločina kažnjeni.

Gradonačelnik Bešlić naglasio je kako mu je upravo bivša haška tužiteljica Carla del Ponte prilikom jednog od dolazaka u Mostar kazala kako će zločin u Uborku i Sutini procesuirati domaći sudovi.

Pravdu i kaznu za te zločine čeka i Šaćira Salčin, koja je na Uborku izgubila dva brata i muža.

“Žalosno je, ali iz ove se kože ne može. Dolazim 26 godina ovdje uvijek na mezarje, a njih pola će pomrijeti, ali im se neće suditi. Nažalost, ali sudit će netko”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.