Osumnjičeni Milorad Obradović Stiven izručen BiH (FOTO)

Vijesti 13. jun 201814:30 > 14:33
Tužilaštvo BiH

Vlasti Njemačke izručile su osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven Bosni i Hercegovini. On je krajem prošle godine lociran, identifikovan i uhapšen u Minhenu.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je realizovano izručenje iz SR Njemačke, kojim je pravosuđu BiH predat osumnjičeni Milorad Obradović zvani Stiven iz Prijedora.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.
Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja.
Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.