Crnadak: Uradili smo sve što smo mogli u slučaju Mašetović

Vijesti 13. jun 201815:16 > 18:43
N1

Više od pet sati trajao je razgovor Selmira Mašetovića sa tužiteljima i odvjetnicom. Potom je pušten da se brani sa slobode. Svom ocu javio se s telefonske govornice.

Husein Mašetović, Selmirov otac, istakao je da će odvjetnik procijeniti šta dalje činiti.

“Javio mi se sinoć s govornice i rekao kako je izašao iz te pritvorske jedinice, tamo gdje je boravio. Prenoćio je kod druga sinoć. Očekujem danas novi poziv danas da bi mu mogao dati neke informacije, dobio sam obećanje konzula da ćemu pomoći oko smještaja jer dom se zatvara. Ništa drugo Vam ne mogu reći, osim da smo se čuli, a sve ostalo, dalje informacije, vidjet ćemo od advokata šta i kako će dalje ići taj proces”, rekao je Husein Mašetović.

Za sada se detalji onoga za što se Selmir tereti ne otkrivaju , no ranije je bh. veleposlanik u Turskoj Bakir Sadović kazao kako je on navodno koristio mobilni telefon na kojem je bila instalirana aplikacija byLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju. Kao predmet istrage su i navodi da je Mašetović bio u vezi s ljudima koji su već procesuirani kao članovi FETO-a.

Riječ je o vrlo ozbiljnoj tužbenoj kvalifikaciji, kaže generalni konzul u Istanbulu, Began Muhić, te dodaje:

“Selmir je od sinoć na slobodi i sada tražimo rješenje gdje da ga smjestimo kada se zatvori studentski dom. To ćemo uraditi u suradnji s njim i porodicom da nađemo adekvatno, i da adresa bude poznata nadležnim institucijama Republike Turske. On je od sinoć slobodan čovjek i sada zajedno s odbranom priprema kako da odbaci tužbu”, ukazao je Muhić.

O ovoj temi jutros je za N1 govorio ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak, te je kazao da je ambasada uradila sve što je mogla, te da preostaje da se vidi kako će ovaj slučaj završiti.

“Ono što je mogla da uradi naša ambasada jeste da se da ona pomoć koja može da se da. Da se utvrdi da naš državljanin ima sva prava koja mu pripadaju, da ima sve u uslovima u kojima se našao. Nekada postoji percepcija u javnosti da ambasador treba da ode tamo i izvadi našeg državljanina, ali to nije tako. Uradilo se sve što se moglo uraditi. Ostaje da vidimo kako će se slučaj završiti”, objasnio je Crnadak.

Kompletan predmet u slučaju Mašetovića tužitelji su uputili prema sucu koji će donijeti odluku o zakazivanju termina ročišta u nastavku procesa. Nakon toga će zaključiti da li će biti podignuta optužnica ili će ipak biti riječ o zloupotrabi studenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.