CIK odbio prijavu SRS dr. Vojislav Šešelj zbog imena

Vijesti 13. jun 201815:28 > 15:47
N1

Centralna izborna komisija BiH odbila je prijavu pet nezavisnih kandidata i četiri stranke za predstojeće izbore, među kojima je i Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj.

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeriti prijavu Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj za predstojeće Opće Izbore u BiH. U odluci se navodi da stranka u svom imenu sadrži ime Vojislava Šešelja, koji je osuđen za ratni zločin. Stranka je uložila žalbu na oduku CIK-a te je predmet trenutno na Sudu BiH.

“CIK BiH smatra da je sa njegovim imenom u nazivu stranke narušen osnovni princip demokratskih izbora, a to je princip slobodnih izbora, izbora bez straha. Ali, obzirom da je predmet na sudu, uglavnom u javnosti u tim slučajevima ne komentarišemo naše odluke”, rekli su iz CIK-a za N1.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Haagu je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.

Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je od 2003. do 2014. bio u pritvoru u Haagu. Šešelj je od novembra 2014. godine u Srbiji, na privremenoj slobodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.