Cijene goriva otkrile do sada nepoznate probleme u BiH

Vijesti 13. jun 201817:08 > 22:36
N1

Bosna i Hercegovina ima novu ekonomsku politiku, a ona se sadržava u tome što su građani počeli pokazivati interes za ono što se dešava u državi, ali i vršiti pritisak na vlasti da koriguju ranije greške zajednički je zaključak resornog državnog ministra Mirka Šarovića i ekonomskog stručnjaka Dženana Đonlagića.

Trenutno nekoliko pitanja traži odgovore, a najvažnija su može li doći do dodatnog smanjenja cijena goriva te da li na tržištu vlada kartelski način poslovanja.

“Ako neko smatra da je potrebno učešće Savjeta ministara ili ministarstva na čijem sam ja čelu, ja ću u tome veoma rado učestvovati i dati doprinos u skladu sa nadležnostima koje ima ministarstvo odnosno Savjeta ministara BiH. Ako to mogu da kažem na ovaj način, što se tiče Savjeta ministara, ali i državnog nivoa mislim da sve dažbine ili svi nameti-doprinosi cijeni naftnih derivata u BiH koji su na državnom nivou možete slobodno računati da budu na nuli jer ih u suštini i nema svi doprinosi, porezi, takse, marže i sve ostalo se izračunava na entitetskom nivou. Ja mislim da je ovo pokazatelj da se ipak može uticati na cijenu naftnih derivata. Jasno je da u ovom okviru postoji mogućnost da i entiteti odnosno entitetske vlade na prijedlog resornih ministarstava ograniče gornji nivo cijene naftnih derivata”, kaže ministar Šarović.

Na ponašanje naftnih kompanija u situacijama kada rastu ili padaju cijene nafte i naftnih derivata često se gleda kao na kartelsko djelovanje. Šarović ne negira da ta mogućnost postoji, ali je ostavlja drugim organima da procijene koliko se stvarno to i dešava u Bosni i Hercegovini.

“Da li postoje karteli, da li postoji udruživanje po tom osnovu, da li se dogovaraju o cijenama goriva i visinama marže to je također vrlo ozbiljno pitanje i stvar inspekcijskih i nekih drugih organa. Ono što je najsimptomatičnije i što možda pada u oči je da prilikom svakog povećanja cijena goriva imamo dogovaranje naftnog sektora”, ističe Šarović.

Ekonomski stručnjak i zastupnik u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić pak smatra da ovakvo divljanje cijena nije utemeljeno, pogotovo ne zbog toga što kada se kombinuju rast cijena nafte na svjetskom nivou te akcize to nije moglo rezultirati povećanjem od 40 feninga u samo pet mjeseci. Za razliku od ministra Šarovića on je mnogo direktniji i kaže da kartelskog načina djelovanja ima i da ono ide na štetu građana.

“Evidentno da u ovoj razlici od 40-ak feninga što nikako ne može biti rezultat rasta cijena putarine i cijena nafte na svjetskom tržištu jer nije toliki iznos povećanja imamo na sceni tzv. esktra profite. Dakle, ono što naftni distributeri rade jeste da su iskoristili ovu situaciju da povećaju svoje profitne marže ne bi li još novaca od prodaje nafte i naftnih derivata. Ono što također imamo kao jednu vrstu blamaže je zapravo to što mi ne vodimo nikakvu ekonomsku politiku. Rezultat eventualnog snižavanja cijene od mizernih 5 feninga će biti prije svega protest građana kao jedna nova, nevjerovatno nova ekonomska mjera u ekonomskoj politici ove zemlje. Kao rezultat protesta građana ministar saziva naftne distributere da mu dođu u kabinet i moli ih da podnesu zahtjeve za obaranje cijena nafte za 5 feninga”, ističe Đonlagić.

Zbog ovakvog razvoja situacije u problemima su se našli i prijevoznici čije interese kao i interese naftaša zastupa Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Zbog rasta cijena nafte i naftnih derivata u pitanje dolaze brojne investicije.

“Naši prijevoznici putničkog i teretnog prevoza nisu više konkurentni ni u regionu ni u svijetu. Jedna od komparativnih prednosti za naše prijevoznike je bila dobra i povoljna cijena cijena nafte i naftnih derivata. Sad smo već u situaciji da sve velike investicije koje su ljudi imali u proteklih nekoliko godina kada je u pitanju nabavka novih prevoznih sredstava su dovedene u pitanje upravo zbog cijene naftnih derivata”, kaže Ahmet Egrlić iz VTK BIH.

Zastupnik SDP-a u državnom parlamentu Saša Magazinović kaže kako je “akcizna koalicija” koja je zavila građane u crno ne samo cijenama goriva nego i drugim lančanim poskupljenjima to trenutno pokušava ponašati kao da nema ništa sa tim. Magazinović koji je nedavno uputio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara o situaciji sa povećanjem cijena goriva ističe kako ni on, a ni njegova partija, nemaju nikakvu satisfakciju u tome što su bili upravu. Najveća šteta je ponovo učinjena građanima.

“Još je teže građanima što novac od akciza koji su nam obećavali da će biti uložen u cestogranju nije uložen u cestogradnju. Dakle, ni metra autoputa nema u ovom mandatu. Kao što nikome ne može biti drago iz razloga što su prevareni kada nam je obećavano da neće doći do velikog poskupljenja goriva i da cijene životnih namirnica neće rasti. Evo, svjedoci smo da sve poskupljuje od javnog prevoza pa nadalje”, kaže Magazinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.