Šaban: Radikalne struje nisu prava slika islama

Vijesti 14. jun 201809:52 > 10:18
N1

Uoči jednog najznačajnijeg muslimanskog blagdana - ramazanskog bajrama, gosti Novog dana su bili Burhan Šaban i Edin Hamzakadić, vođa hora medžlisa Islamske zajednice. Obojica su podsjetiili na značaj ovog blagdana i Islama kao takvog. Treba doviti i od Allaha tražiti da bude od pomoći danju i noću, poručio je između ostalog Burhan Šaban.

Šaban i Hamzakadić su pozvali građane da sutra u 20 sati u Dvorani Mirza Delibašić prisustvuju tradicionalnom bajramskom koncertu zbog kojeg su, kako su rekli, radosni.

“Radujemo se koncertu koji se održava već 12 godina. Nije lahko u kontinuitetu zadržati i unaprijediti kvalitet koncerta. Hvala Bogu, nadam se da smo uspjeli, publika će da ocijeni naš rad”, kazao je Hamzakadić.

Šaban je podsjetio na značaj ramazana, rekavši da nam “najviše nedostaje vremena koje ćemo provesti sami sa sobom”.

“Prepadnem se kada ljudi uzmu te iPade i neke stvari. Uđu u neki njihov svijet. Fali nam komunikacije. Moramo se gledati oči u oči, a oči govore istinu”, poručio je Burhan Šaban.

Na značaj predanosti čovjeka samom sebi je kazao i Hamzakadić.

“Muhammed a.s. je bio u pećini sam i u mislima predan. To je poruka za nas da se čovjek osami i malo promisli. Islam nam postavlja standarde”, objasnio je on.

Za Burhana Šaban je vrlo važno uspostaviti “balans – ne lagati, ne krati. To je istovremeno lahko i teško. Treba doviti i tražiti od Allaha da bude od pomoći danju i noću”.

On je komentarisao i status muslimana u cijelom svijetu.

“Nažalost, mi smo doživjeli vrijeme globalizacije. Mnogo toga se promijenilo. Ovaj sistem iza komunizma je svim silama targetirao islam od trenutka onoga što se desilo u Americi. Koncept novog života nas je stavio u neugodnu poziciju. Predstavlja nas u smislu radikalne struje, a to nije prava slika islama. Moramo se boriti protiv onih koji nisu pravi islam. Nemamo dovoljno snage i moći. Imamo loš start, a od toga se morate odbraniti. Ne možete doći do prilike da budete primjer, a to nije fer. Nije pošteno da neko sudi o vama”, kazao je između ostalo Burhan Šaban. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.