U Novom danu Zehra Alispahić, Faruk Hadžić…

Vijesti 14. jun 201816:17 > 16:24
N1

Muslimani proslavljaju Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski Bajram vjernici smatraju i praznikom položenog ispita, nakon jednomjesečnog posta, tokom kojeg su se, od izlaska do zalaska sunca, odricali hrane i pića, grešnih misli i tjelesnih užitaka.

Uživo vam donosimo dio atmosfere nakon Bajram namaza, običaje koji prate ovaj veliki praznik kao i zanimljive priče vezane za Bajram. O vjerskom aspektu Bajrama govori Osman efendija Kozlić, muftija banjalučki. O onom socijalnom i kulturološkom, o poziciji i ulozi vjernika u društvu ali i islamu danas za Novi dan govori Zehra Alispahić, docentica na Fakutetu Islamskih nauka u Sarajevu.

Fudbalska groznica trese cijeli svijet. Svjetsko prvenstvo u Rusiji zvanično je otvoreno. Kako izgledaju takmičarske grupe, ko su favoriti, ima li autsajdera i ko bi mogao biti najveće iznenađenje? Emir Delić, novinar sportske redakcije Al Jazeere Balkans govori za Novi dan.

Nakon što je pojeftinilo u Republici Srpskoj, od danas se očekuje da cijena goriva i u Federaciji BiH bude niža. Mogu li se opravdati ovako visoke cijene goriva, je li za sve ”kriv” zakon o akcizama i hoće li se potrošači štiti jednokratnim ili sistemskim mjerama? Na ova i brojna druga pitanja koja prate ovu tematiku daje makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

I ovoga petka smo uživo u Bonnu. Kolega Mehmed Smajić, novinar Deutche Wellea donosi pogled na aktuelne teme, iz ugla njemačkih medija.

Hor Hazreti Hamza nastao je ratne 1993. godine. Od tada 30 članova, danas ih je devet.Iza sebe imaju tri albuma. Gosti su Novog dana i pjevaju za vas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.