Upoznajte najmlađeg mujezina Gazi Husrev-begove džamije

Vijesti 14. jun 201816:46 > 17:19
N1

Vjerski obredi u okviru mjeseca ramazana nose određene posebnosti. Tako se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu ezan za akšam uči s kamena. Naša ekipa razgovarala je s najmlađim mujezinom ove džamije.

Mirza Ganić najmlađi je mujezin Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

“Ja sam pohađao srednju školu Gazi-husrevbegovu medresu koja se nalazi ovdje prekoputa i već u drugom razredu sam počeo da povremeno radim kao ispomoć mujezinima u ovoj džamiji, jer profesori u medresi su prepoznali moj glas i tako da su me od srednjoškolskih dana počeli uvoditi u ovaj posao. Kad sam završio školu onda sam postao jedan od oficijelnih mujezina”, rekao je.

Za ramazan, u ovoj džamiji, ezan za akšam uči se s kamena. I to nije jedina posebnost Gazi-Husrevbegove džamije.

“Ovo je jedno prelijepo iskustvo jer se svaki namaz, odnosno ezan uči se sa munare – mujezin se penje na munaru za svaki namaz dok u drugim džamijama se obično uči sa mikrofona. Kod nas je to baš tradicionalno ostalo već 500 godina se tako praktikuje, i zbog tih stvari će mi definitivno ovaj period života dok sam ovdje ostati u posebnom sjećanju”, kazao je.

Za vrijeme ramazana, bajrama ali i svakog drugog dana u godini, vjera uči o onim najvažnijim ljudskim vrijednostima, kaže ovaj 21-godišnjak.

“Poslanik a.s. kaže ‘Poslan sam da usavršim lijepe ćudi kod ljudi’. To je ona suština islama – jednostavno bez toga ni namaz teško da će biti primljen i svi naši ibadeti, jer se u tom lijepom ponašanju prema drugim ljudima ogleda iskrenost u našim ibadetima”, navodi Ganić.

Posao mujezina nosi, pored svih posebnosti i veliku odgovornost, trud i vježbu. Kao i svaki drugi. Za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, budućnost može biti svijetla, uz lični kvalitet i rad, smatra Mirza Ganić.

Duhovna muzika, obrazovanje i vjera opredjeljenja su ovog mladog čovjeka. Raditi ovaj posao kaže, posebna je čast i privilegija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.