Projekt DeFishGear: Čišćenje morskog otpada u Neumu

Vijesti 19. feb 201511:06 > 11:14
Fena

U Neumu je u Bosni i Hercegovini prvi put izvršen monitoring morskog otpada u sklopu projekta „DeFishGear - Sistem upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji“.

Projekt finansira EU putem IPA jadranski program, a njegova ukupna vrijednost je 5.353.765 eura. Aktivnosti na projektu implementira multidisciplinarni tim koji se sastoji od akademskih institucija, naučnoistraživačkih instituta, državnih i lokalnih organa vlasti i nevladinih organizacija iz svih sedam zemalja Jadranskog mora (Italija, Grčka, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora), implementator iz BiH je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.  

Voditeljica tog projekta u BiH, Marina Fusco u razgovoru navodi da je predmet monitoringa, provedenog u decembru prošle godine, bio morski mikro i makrootpad (plutajući otpad, otpad na morskom dnu i plažama) s posebnim naglaskom na mikroplastiku (plastični otpad veličine do pet mm) koja, posebno zbog svojih neprimjetnih dimenzija, ima poguban utjecaj na žive organizme u moru.  

Rezultati monitoringa u Neumu pokazali su da BiH ne zaostaje po količini plastičnog otpada za drugim zemljama regije (oko 70 posto ukupnog prikupljenog otpada), međutim, za razliku od drugih zemalja, veći dio preostalog prikupljenog otpada čini metalni otpad (limenke, dijelovi građevinskog materijala, napuštena ribarska oprema, suveniri izrađenih od metala, upaljači, itd.).  

Program monitoringa također je uključivao angažman ronilaca koji su, na dubini od 20 m, na dvije lokacije prikupljali morski otpad. Prikupljeni otpad poslužio je za analizu i procjenu ukupne gustoće otpada na morskom dnu neumskog akvatorija.  

Time neumski akvatorij, a s njim i BiH, prvi put postaju dio regionalne priče o uspostavi unificirane metodologije vršenja monitoringa i praćenja parametara i zajedničke baze podataka morskog otpada u jadranskoj regiji, zajedno s još šest zemalja Mediterana, koje zajedno „plove“ ka regionalnoj strategiji održivog upravljanja morskim okolišem.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Projekt je započeo 1.novembra 2013. i predviđeno je da traje do 31.marta 2016. godine.  

Ovo je prvi takav monitoring proveden u BiH, iako se ova metodologija već uveliko primjenjuje u zemljama Mediterana.  

BiH je tako, putem DeFishGear projekta prvi put, bez obzira na svoj geografski položaj, stala uz bok evropskim zemljama potpisnicama barcelonske konvencije i postala jedan od važnih protagonista u rješavanju problematike morskog otpada na regionalnom nivou.