TI: Najveći gubitaši i najuspješnija javna preduzeća u BiH

Vijesti 14. jun 201817:46 > 17:48
N1

Kako posluju, koliko zaposlenih imaju, ko i kako troši novac za reprezentaciju u javnim preduzećima, pitanja su na koja odgovor daje besplatna baza podataka koju je izradio Transparency international.

U samoj bazi su podaci za 230 javnih preduzeća.

Najveći gubitaši među javnim preduzećima, prema bazi podataka Transparentno.ba su Željeznice dva entiteta, koje naprave ukupni godišnji gubitak od oko 60 miliona KM.

N1

Među pet najuspješnih preduzeća u 2016.godini, nema niti jednog iz elektroenergetskog sektora. Zato su na listi uspješnih tri putarska preduzeća, a na čelu kolone je BH Telecom.

N1

U budžet FBiH javna preduzeća godišnje na ime dobiti, prvenstveno od dividende od Telecoma uplate 90 miliona KM.

U budžet RS, prema istraživanju tek oko 20 miliona KM zaostale dividende uglavnom od Elektroprivrede.
Problem su, ističu preduzeća koja konstantno povećavaju broj zaposlenih, najviše u izbornim godinama.

“Tako su Šume RS u posmatranom periodu 2015-2016, zaposlile novih 230 radnika, te tako za 4 miliona povećale izdvajanja za bruto plate”, navela je Ivana Korajlić iz Transparency International.

Učešće bruto zarada u rashodima enormno je navode istraživači u RiTE Gacko, gdje je taj udio 40,6 %.
Najviše za plate ipak izdvaja BH Telecom, oko 127 miliona za 2016. godinu, Elektroprivreda HZHB 89 miliona KM, Šume RS oko 86 miliona.

Veliki broj javnih preduzeća nije dostavio tražene podatke.

“Baza je nastala kao rezultat primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama koji je TI proveo 2017.godine, a kojim je obuhvaćeno 358 javnih preduzeća u BiH i to 145 u RS i 213 u FBiH”, kazala je Milena Mastalo iz TI.

Od 358 javnih preduzeća, podatke je dostavilo njih 230. Transparency protiv ostalih vodi sudske sporove zbog kršenja zakona o slobodi pristupa informacijama.

Podaci do kojih su došli govore da je najveća prosječna plata u BiH isplaćena u 2016. na Aerodomu Sarajevo i to 1695 KM. U TI kažu da će kako budu okončavani sudski sporovi, te budu dostavljane informacije od preduzeća koja do sada nisu željela učestvovati u projektu, ažurirati bazu Transparentno.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.