Osman ef. Kozlić: Ferhadija popunjena do posljednjeg mjesta

Vijesti 15. jun 201807:25 > 07:28
N1

Bajram je s radošću dočekan i u Banjaluci. Centralna bajramska svečanost održana je u džamiji Ferhadija, a kako je za N1 kazao Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, Ferhadija je bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Kozlić je u razgovoru za N1 čestitao Bajram naglasivši da je ovaj praznik velika radost za muslimane.

Želim čestati Bajram svim muslimanima. Ferhadija je jutros bila popunjena do posljednjeg mjesta, na deset mjesta se klanjao Bajram-namaz u Banjaluci. Zadovoljni smo hvala Bogu, što se poruke tiče, ona ja blagdanska, ramazanska. Moja poruka je bila u tom duhu, da budemo spremni na praštanje, da priznamo svoje greške, da zajedno gradimo bolju budućnost”, rekao je on.

Naglasio je važnost druženja u blagdanske dane.

‘Ja sam jako sretan, radostan. 30 dana ispostiti, to je jedna velika pobjeda, svi oni koji su se borili s time i samim sa sobom. Bajram je velika radost, prije svega zbog druženja, porodica, najmlađih. Podijeliti tu radost, udijeliti im bajram banku, probati baklavu. Ja se tome radujem, za koji sat kad dođem kući”, poručio je Kozlić.

Kazao je da se nada da Banjlučani neće zaboraviti svoj grad.

”Nažalost, moram kazati da je ovdje uglavnom starija populacija. Ne moramo puno mladih, puno djece u odnosu na onaj broj koji je bio prije rata. Nadam se da Banjalučani neće zaboraviti svoj grad i odustati. Ovo je jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Proces povratka još uvijek traje i bit će nastavljen”, rekao je Osman ef. Kozlić.

Muslimani danas obilježavaju Ramazanski bajram, a centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine održana je u Begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Sabah-namaz klanjan je u 04:30 sati nakon čega je do početka klanjanja bajram-namaza upriličen i prigodan bajramski program.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.