Džandar baklava – bh. proizvod za koji je potrebno umijeće

Vijesti 15. jun 201816:30 > 16:40
N1

U vrijeme pred Bajram u Bosni i Hercegovini tradicionalno se priprema baklava, u svim domovima po sličnoj recepturi.

Međutim, jeste li ste znali da i mi u Bosni i Hercegovini imamo svoju autentičnu baklavu? Zove se džandar baklava, tenutno se može naći samo na našim prostorima.

Džandar baklava netipičnog je izgleda i okusa, a njena priprema traje danima. Zahtijeva dosta vremena, strpljenja i umjeća. Porodica Tulek nastoji sačuvati tradiciju a džandar baklavu priprema po receptu starom stotinama godina.

“Ide ova ručno razvijana jufka koja se namota na oklagije, nabora i ostavi se jedan dan da se suši. Drugi dan se skida sa oklagija i ostavlja se još jedan dan da se suši tek treći dan pa u nekim slučajevima i četvrti pa i više dana je taj proizvod tek spreman da se može peći i filovati. Ovo je nešto što traži jako puno vremena za nešto što vi uložite minimalno uložite tri dana morate imati ljubav prema tome”, kazao je Vehid Tulek

Vehid nam priča kako je njegova majka temelj porodičnog biznisa , mama Bedrija je neko ko je utrošio najviše truda i rada , kako bi džandar baklave probali ljudi u BiH ali i širom svijeta. Baklavu je upravo naučio da pravi od majke.

“Došao sam sa oklagijom i rekao – mama ja bih da naučim da razvijam. I tu sam stvarno startao i krenuo učio sam da pravim baklavu i htio bih da kažem da mi je trebao oko 1.000 jufki da naučim baklavu da razvijam”, kazao je Tulek.

A razvio se i porodični biznis, baklava dućan je mjesto gdje svi koji žele mogu probati džandar baklavu ali i druga tradicionalna slatka jela. Recepti su se ljubomorno čuvali u krugu porodice i prenosili kroz generacije. Tome svjedoči i sveska s receptima koja je pripadala prapranani koja je bila je poznata aščikaduna, odnosno vrsna kuharica.
Svoje umijeće prenosila je na potomke i ono je na kraju došlo do Vehida i njegove majke Bedrije.

“Na početku piše iz jelovnika moje drage mame tj. nana je pisala recepte od svoje mame kad je njoj to u tom trenutku trebalo da se to zapiše da ostane, mi smo pokušali i krenuli smo u tu zaštitu proizvoda i svega takvih stvari nema kod nas, bar ja nisam naletio na njih da imate nešto vjerodostojno kao autoritet što bi bila knjiga kuhara koja je stara stotinama godina”, kazao je.

A da porodica Tulek zaista drži do tradicije, svaki detalj ima svoju priču, brat Edib također pomaže majci i bratu, kaže kako njegova porodica daje standard kako baklava treba da izgelda ali i njeguje tradiciju i nastoji ju očuvati.

“Ono što želim naglasiti da smo jako puno zanimljivi turistima baš iz razloga što samo nismo dućan koji prodaje mi smo edukativnog karaktera, mi ljudima objašnjavamo ne znam ima, vidjeli ste u unutra marame koje su se nekada tkale pa ima to brdo, to brdo je služilo za tkanje i pokazujemo kao se ustvari to koristi u kulinarstvu kako se hurmadžik na tom brdu radi i kako on poslije postaje ukras, kako se tuca orah. To su sve stvari koje mi ljudima ovdje i govorimo, ustvari ih obrazujemo”, pojasnio je Edib Tulek.

Edib kaže kako se u Sarajevu ali i BiH itekako ima šta vidjeti ali i ispričati. Uz malo truda svijetu možemo pokazati posebnu čar bosanske tradicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.