Sud BiH o slučaju Zdravka Mamića

Vijesti 15. jun 201818:22 > 18:26
Slavko Midzor/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine priopćio je u petak popodne da je obustavio postupak izručenja Republici Hrvatskoj Dinamova savjetnika Zdravka Mamića navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Sud je, imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju te činjenicu da su kaznenopravne radnje koje čine obilježja kaznenog djela, za koje se imenovani potražuje i za koje je nepravomoćno osuđen, počinjene prije potpisivanja Ugovora, donio odluku o obustavljanju postupka izručenja”, navodi se u priopćenju Suda BiH.

Pojašnjava se da je sudac za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je prema Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja navodeći da nisu “ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje vlastitog državljanina”.

Sud je naveo i kako je optuženi Mamić u pratnji odvjetnika bio upoznat s razlozima uhićenja te je izjavio da se izričito protivi izručenju zato što posjeduje državljanstvo BiH, što je dokazao predstavljenom uloženom dokumentacijom. Tijekom sudskog ročišta, navodi se u priopćenju Suda BiH, odvjetnik se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Mamića su u četvrtak priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) te je noć proveo u pritvoru Suda BiH.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio klub Dinamo. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, gdje, kako je potvrdio, kani ostati do daljnjega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.