Bićo za N1: Najgori trenutak za poljoprivrednike je uvijek

Vijesti 16. jun 201812:32 > 12:41
N1

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika FBiH Nežad Bićo govorio je za N1 o položaju poljoprivrednih proizvođača u kontekstu situacije cijena za gorivo. Gostujući u Temi jutra emisije Novi dan, Bićo je kazao da je njihov položaj vrlo težak i nezgodan, jer najveći dio u poljoprivrednoj proizvodnji nosi nafta i naftni derivati.

“Ovo je vrlo nezgodna situacija, znajući da nemamo ni plavi dizel, ono što imaju svi poljoprivrednici u svijetu, to kod nas ne postoji. Na šta će to izaći, vidjećemo,” rekao je.

Komentarišući izjavu ministra Šarovića da je poskupljenje goriva i povećanje akciza došlo u najnepovoljnije vrijeme za poljoprivredu, Bićo je naglasio da je najgori trenutak za poljoprivrednike uvijek. Podsjetio je da već desetak godina upozoravaju da se poltika dogovori i uvede plavi dizel, jer nije normalno da se plaćaju sve akcize na traktor koji i ne izlazi na cestu, nego se voza po livadama i oranicama.

“Ovo jest u najgorem trenutku, ali za ovih deset godina su mogli sjesti i dogovoriti se da poljoprivrednici imaju plavi dizel,” rekao je.

Bićo je još govorio o zaštiti domaće proizvodnje, te problemima malinara sa otkupom. Pogledajte video u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.