Lideri najvećih stranaka u BiH najavili pobjede na izborima

Vijesti 16. jun 201817:52 > 18:46
N1

Četiri mjeseca je do izbora, a lideri najvećih stranaka u BiH, tvrde kako će upravo njihove stranke biti izborni pobjednici.

Ključne karte uglavnom su otkrivene, stranačke tribine po gradovima već su počele, osmišljaju se izborni slogani, uskoro će osvanuti i plakati. Oni koji su na vlasti misle da su dobro radili, i da zaslužuju novi mandat.

Opozicija opet optužuje – nikad gora vlast, stoga je i vrijeme za promjene.

SDA je najozbiljnija politička stranka, i kičma patriotskih snaga u BiH, kaže Bakir Izetbegović. Osim što je uvjeren u izbornu pobjedu stranke, i njihovog predsjedničkog kandidata Šefika Džaferovića – SDA je, kaže Izetbegović, najzaslužnija za ispunjavanje uvjeta iz Reformske agende, zapošljavanje, napredak. Za sve što nije dobro – drugi su krivi.

“Jedini koji nisu nikako i nikada odustajali su ljudi iz SDA premijeri, ministri, parlamentarci itd. Kada je u pitanju Zakon o radu, Zakon o akcizama itd. mi smo činili sve da sačuvamo te koalicije da sačuvamo premijere i vlade od nekih besmislenih napada koji su cijelo vrijeme trajali, pokušaja obaranja, zaustavljanja i da se ta Reformska agenda napravi”, kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

No, u SBB-u imaju potpuno suprotan stav o tome kako su radili u SDA. Dok će konačne odluke vezane za učešće ove stranke na predstojećim izborima, javnosti predočiti početkom narednog mjeseca, i oni su uvjereni u pobjedu, evo i zbog čega:

“Ljevica je u raspadu, velika je tuča u ljevici, SDA sada ima sebe i još četiri male stranke jedina stabilna politička stranka ili projekat je SBB. Mi zaista očekujemo pobjedu i za člana Predsjedništva i jedan na jedan kao stranka”, poručio je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

A pobjedu, ili spektakularni povratak na političko zvjezdano nebo, očekuje i SDP. Nakon poraza iz 2014. i nakon što su propali svi pregovori o ujedinjenu s ostalim lijevim i građanskim strankama. Plan 10 predstavlja se po terenu. A jedan od jačih aduta im je, smatraju i – kandidat za člana Predsjedništva, Denis Bećirović.

“Ja sam izgleda jedini kandidat koji ne govori da je ubijeđen u svoju pobjedu iako sve ankete govore da najbolje stojim, a zašto to ne govorim za razliku od drugih kandidata smatram da građane BiH treba poštovati na način da su oni ti koji će 7. oktobra reći”, poručuje Bećirović.

U međuvremenu, i nimalo skrušeno, i Milorad Dodik iz Beograda poručuje:

“Ja mogu ovog trenutka da proglasim pobjedu na tim izborima jer svi relevantni pokazatelji govore upravo to. Ja očekujem apsolutnu pobjedu na svim pozicijama ne samo mene kao člana Predsjedništva nego i za predsjednika Republike Željku Cvijanović mislim da je ona pokazala svoje značajno umijeće i odgovornost prema srpskom narodu.”

Sloganima – Sviće, Vratimo srpsku narodu, SDS protiv Dodikovog SNSD-a. I oni uvjereni u pobjedu. Uvjeren je i Dragan Čović, bez obzira na to što nije izmijenjen Izborni zakon. Ni onako kako je predlagao HDZ, niti bilo kako. Poruka sa skupa u Rami:

“Koliko smo ozbiljna i velika stranka, svjedoči to ova 28. obljetnica i naših više od 40.000 članova koji daju svoj doprinos stranci, preko stranačkih organizacija, Mladeži, Zajednice žena, utemeljitelja i branitelja. Radite još više kako bi HDZ BiH potvrdio snagu koju iz godine u godinu jača u borbi za jednakopravno pozicioniranje hrvatskog naroda.”

Ono što će, između ostalog, uz silna obećanja i stara i nova, ostati upamćeno, kada je riječ o aktuelnom mandatu, gotovo dvogodišnja blokada EU i NATO puta. Blokada izgradnje Koridora vc. Minimalan broj, prema ocjenama pojedinih nevladinih organizacija, od strane Vijeća ministara predloženih zakonskih rješenja, a u Parlamentu BiH usvojenih. Protesti boraca, protesti zbog visokih cijena goriva. Protesti zbog Dženana. Protesti zbog Davida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.