Bajramska sofra u Hastahani – početak tradicije okupljanja

Vijesti 16. jun 201818:33 > 18:41
N1

Danas je drugi dan Ramazanskog bajrama, koji se tradicionalno obilježava kao Dan šehida. Obilaskom šehitluka širom zemlje, porodice poginulih, saborci, prijatelji i građani BiH, danas odaju počast stradalim u ratu.

A u Sarajevu je, upravo povodom drugog dana Ramazanskog bajrama, održana “Bajramska sofra”. Bila otvorena je za sve, neovisno od nacionalnosti i vjeroispovijesti. Organizatori iz Opštine Centar kazali su, da će ovaj događaj postati tradicija, koja će se održavati, i povodom ostalih vjerskih praznika.

Kišovit i hladan dan nije omeo Sarajlije da prisustvuju “Bajramskoj sofri”, druženju povodom drugog dana Ramazanskog bajrama. Kao praznik mira, porodice, prijateljstva i jednakosti svih ljudi, Ramazanski bajram je prilika da se sugrađani i komšije druže i šalju poruke mira, području iz Općine Centar.

“Ovo je prije svega ideja građana Općine Centar. Mi smo dali punu podršku, uz Komisiju za saradnju sa vjerskim zajednicama i ja sam im zahvalan na ovoj ideji. Ovdje danas imamo naše komšije, ne samo Bošnjake, već i katolike, Srbe, Rome, Jevreje. Mi smo jako zadovoljni i mislim da je to dobra prilika”, kazao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Grad Sarajevo, kao multietnički, multikulturalni i multireligijski centar Evrope kroz ovo druženje promoviše duh tolerancije i međusobnog poštovanja, prepoznali su posjetitelji.

“Jučer sam bila u krugu svoje porodice, svog unuka i svoje kćerke, a danas sam došla sa svojom prijateljicom da zajedno sa svim ostalim koji ne slave Bajram ovdje se okupimo i proslavimo”, rekla je penzionerka Sabaheta Tanović.

Za neke, proslava Bajrama na otvorenom bio je kao bijeg od samoće.

“Ja imam nažalost smrtni slučaj, nemam nikoga kod kuće. Sama sam. Tako da za drugi dan Bajrama baš mi je drago da sam izašla vani sa mojim kolegicama da se družimo”, rekla je Majda Zejnilhodžić, penzionerka.

Ovakvom druženju raduju se i najmlađi.

“Ja sam došla ovdje da se družim, da se igram i da jedem”, ispričala je Nađa Fazlić.

Iz Općine Centar naglašavaju – ovo je samo početak tradicije ovakvog okupljanja. Druženja će biti organizovana i povodom ostalih vjerskih praznika. Ovakvi događaji potvrđuju multikonfesionalnost glavnog grada Bosne i Hercegovine, mjesta u kojem se spajaju različite religije, kulture, narodi i tradicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.