Pet stranaka postiglo dogovor o Izbornom zakonu

Vijesti 17. jun 201811:30 > 11:38
N1

DF, SDA, SBB i SDP uz podršku Naše stranke postiglo je dogovor o tome da se Parlamentu FBiH predloži Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

“Predstavnici ovih pet stranaka su usaglasili tekst zakona koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom FBiH, te zadovoljava principe presude u predmetu Ljubić i u skladu je sa Izbornim zakonom BiH te preporukama Venecijanske komisije”, kazao je za N1 Elvir Karajbić, predsjednik Kluba SDP-a u Parlamentu FBiH.

Kako je naveo, ovaj prijedlog zakona nije uperen protiv bilo koga već naprotiv omogućava svim građanima FBiH da biraju i da budu birani u Parlament FBiH i ujednačava vrijednost glasa koja je trenutno narušena.

“Vrijeme je da se ovo pitanje konačno riješi i da se otklone sve nedoumice oko mogućnosti formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Niko nema pravo ukrasti demokratiju od građana i dovoditi u pitanje izbornu volju građana. Neprihvatljivo je da za jedan mandat u Parlamentu FBiH iz Sarajeva naprimjer treba tri puta više glasova nego iz nekog drugog dijela FBiH”, kazao je Karajbić.

Dodaje da se ovim zakonom ta diskriminacija ispravlja po prvi put nakon više od 20 godina.

“Pozivam i HDZ BiH da podrži ovaj zakon, jer u ovom momentu, sa trenutnim Ustavnim odredbama, jednostavno nikakvo drugo rješenje nije moguće”, poručuje Karajbić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.