Na Danima BHAAAS više od hiljadu učesnika iz 24 zemlje

BHAAAS

Sve je spremno za održavanje desetih "Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka BHAAAS" koji će biti održani od 21. do 24. juna na Jahorini.

Na konferenciju, koju će posjetiti veliki broj uglednih profesora, istraživača, doktora, akademskih radnika i drugih uglednika iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti, očekuje se dolazak više od hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, te više od 375 predavača koji će sudjelovati na 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija.

Dvodnevni transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i učenja, uključujući pedijatriju, dječiju psihijatriju, psihologiju, pedagogiju i obrazovanje, koji se realizira u saradnji sa USAID-om i UNICEF-om, a koji predvodi predsjednica BHAAAS Nirvana Pištoljević, privukao je pažnju svjetskih uglednih profesora, psihologa, doktora i drugih stručnjaka za rad s djecom koji dolaze iz SAD, Italije, Velike Britanije, Holandije, Turske.

BHAAAS
BHAAAS
BHAAAS

Profesor dječije psihijatrije na Univerzitetu Mičigen u Ann Arboru (SAD) Mohammad Ghaziuddin održat će predavanje o temi “Medicinski aspekti autizma: svjetski trendovi”. On je dječiji psihijatar, istraživač i profesor, te stručnjak za dječiju i adolescentnu psihijatriju sa fokusom na istraživanja i rad s djecom sa poremećajem autističnog spektra. Objavio je veliki broj stručnih publikacija i dvije knjige o temi autizma.

Veoma zanimljivo predavanje očekuje se i od profesorice Mihele Erjavec, razvojne bihevioralne psihologinje s Univerziteta Bangor u Sjevernom Velsu u Velikoj Britaniji, koja će predavati o “Prehrambenim navikama predškolske djece”.

Ugledna profesorica koja je profesionalni život posvetila istraživanju osnovnih pitanja učenja u djetinjstvu i šire, doprinijela je i razvoju intervencije zdrave ishrane kod djece, čije studije je prošlo više od 700.000 djece u svijetu. Sarađuje sa mnogobrojnim nevladinim organizacijama, UNICEF-om i Svjetskom bankom na projektima koji poboljšavaju razvojne rezultate i smanjuju faktore zdravstvenog rizika. Viši je član Akademije za visoko obrazovanje (Velika Britanija), osnivač je Akademije nastavnih saradnika (BU) i Salcburg Global Fellow.

Iz Italije dolazi ugledna klinička psihologinja za obrazovanje koja se bavi ranim razvojem i obrazovanjem djece sa autizmom i drugim poteškoćama, dr. sci. Fabiola Casarini koja će govoriti o ranom rastu i učenju u Italiji. Objavila je više od 30 radova o učenju zasnovanom na dokazima za djecu sa smetnjama u razvoju, saopćeno je iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).