Dodik: Više nego iluzija stvaranje nekog kluba dijaspore BiH

Vijesti 17. jun 201812:53 > 12:56
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS želi da ojača formiranje srpskih udruženja i klubova u dijaspori.

Dodik, koji je sa predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović sinoć u Eslingenu pored Štutgarta prisustvovao “Zavičajnoj večeri”, istakao je da okupljanje Srba u udruženja i klubove ne vrijeđa nikoga i izrazio zahvalnost Njemačkoj što je omogućila da se na ovaj način izražava nacionalna pripadnost Srba.

“Želimo da ojačamo formiranje srpskog kluba u dijaspori. Rekli smo da je više nego iluzija stvaranje nekog kluba dijaspore BiH. To danas ne postoji i mi ne želimo da damo tome podršku”, rekao je Dodik i dodao da Srbi imaju osjećaj pripadništva i da među njima nema podjele, gdje god oni bili, prenosi RTRS.

Dodik je pohvalio rad predstavništva RS u Štutgartu, za koje je rekao da je veoma aktivno i održava kontakte sa srpskom zajednicom ovdje.

“Pokušavamo da ih informišemo o svemu onome što se dešava kod nas. Mnogi od njih veoma često dolaze u Republiku Srpsku i veoma dobro poznaju situaciju”, rekao je Dodik.

On je istakao da su sada u prilici da zajedno sa dijasporom kreiraju niz programa edukacije i jačanja programa izučavanja srpskog jezika, istorije, kulture, održavanja i formiranja kulturno-umjetničkih društava, posebnih klubova koji se bave nacionalnom istorijom…

“Veoma je važna uloga naših ljudi koji ovdje rade radi stabilnosti Republike Srpske. Nikada ne smijemo zaboraviti da su tokom rata mnogim donacijama pomogli čitavu zajednicu, a pomagali su i individualno svojim porodicama i rođacima, što je omogućilo da preživimo gotovo najteži istorijski period za naš narod na tom prostoru”, rekao je Dodik.