Obilježena 75. godišnjica bitke na Sutjesci (FOTO)

Vijesti 17. jun 201817:27 > 17:29
Anadolija

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH i Savez udruženja boraca NOR-a Crne Gore organizovali su na Tjentištu akademiju „Barjak časti i slobode“, tokom koje su evocirana sjećanja na Petu neprijateljsku ofanzivu i herojski proboj partizana kroz obruč višestruko brojnijeg neprijatelja prije 75 godina, u Drugom svjetskom ratu.

Kraj spomen-kosturnice u kojoj počiva 3.301 od više od 7.000 partizana poginulih tokom maja i juna 1943. godine, položeni su vijenci, odata počast i dato obećanje da njihova žrtva neće biti zaboravljena.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš rekao je da se cijeli region postepeno vraća tekovinama antifašizma.

“Ponovno buđenje fašizma i revizionističke politike pojedinih država na Balkanu, koje vraćaju ustaštvo, četništvo i sve one poražene snage, izazov su za snage antifašističke koalicije. Iz tog razloga, ovakve godišnjice, a to su časna bitka na Neretvi, Sutjesci, zasjedanja AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a, u suštini su poziv da se ponovo ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je njegovanje vrijednosti antifašističke borbe”, rekao je Nakaš.

Na najmasovniji skup na Tjentištu nakon rata u BiH došli su antifašisti iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika.

“Crna Gora njeguje revolucionarne tradicije, i zvanična državna politika i svi mi sa pijetetom se odnosimo prema bici na Sutjesci, prema 3.000 i nešto poginulih boraca i na svaku proslavu dođemo preko Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz Plužina”, rekao je Milinko Ćuković iz Plužina u Crnoj Gori.

Nepoštivanje žrtava, bez kojih ne bi bilo ni današnjih država, najveća je sramota ovdašnjih političara, poručio je saborski zastupnik iz Hrvatske Ranko Ostojić.

“Tisuće koje su poginule ovdje, iz svih krajeva bivše zemlje, a posebno mojih Dalmatinaca, zaslužuju pravu počast. Razlog zašto svake godine dolazim na Sutjesku je, ne samo radi naših mrtvih koji su tu, već i zato da se trebamo sjetiti da slobode ne bi bilo bez njih. Njihova je sramota što nisu niti cvijeće donijeli ovdje, a kamoli da budu pokrovitelji”, rekao je Ostojić.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Alen Selimović iz Goražda izrazio je očekivanje da će se godišnjica bitke na Sutjesci, ali i mnoge druge, zajednički proslavljati.

“Bez obzira na sve, ne mogu odvojiti istoriju, pobjedu nad fašizmom, pobjedu antifašizma nad mrakom. A, mrak se i sada nadvio nad cijelim Balkanom”, rekao je Selimović.

Cilj njemačke ofanzive “Švarc” na Sutjesci 1943. bilo je potpuno slamanje partizanskih jedinica na čelu sa Josipom Brozom Titom, koje su tek izašle iz bitke na Neretvi, još jedne poznate epizode partizanskog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

Više od 120.000 njemačkih i italijanskih vojnika, te ustaša, u obruču je mjesec dana držalo oko 18.000 partizana i par hiljada ranjenika i teških bolesnika. Njihov proboj sa Tjentišta mnogi smatraju čudom, a bitku na Sutjesci odlučnom bitkom Drugog svjetskog rata.

Monumentalni spomenik u kompleksu Nacionalnog parka Tjentište, posvećen učesnicima bitke na Sutjesci, izgrađen je 1971. godine.

Ovaj rad akademskog vajara Miodraga Živkovića ugrožen je aktiviranjem velikog klizišta u februaru ove godine. Iz Nacionalnog parka Sutjeska su kazali da bi ubrzo trebali početi sanacioni radovi, za koje će biti izdvojeno blizu dva miliona maraka, nakon čega će biti riješen sistem odvodnje površinskih voda, plato ispred spomenika i spomen-kosturnice biti popločan novim granitnim pločama, a biće izgrađeno i novo pristupno stepenište, čiji je jedan krak uništen pokretanjem klizišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.