Puhalo za N1: Selefije su žrtveni jarac | VIDEO

Vijesti 18. jun 201808:49 > 08:55
N1

Socio-psihološka studija „Selefije u BiH 2“ autora psihologa Srđana Puhala biti će predstavljena na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 22. juna.

Govoreći o studiji, autor i psiholog Srđan Puhalo kazao je u emisiji Novi dan da se studija bavila time kako se o selefijama govorilo u TV  dnevnicima u prošloj godini, njihovim ponašanjem na društvenim mrežama i sklonosti ka jednom antisocijalnom ponašanju i ekstremizmu.

“Pravimo širu priču ne bi li došli do jedne zaokružene priče koja bi pokazala jedan presjek onoga što se dešava po pitanju selefija u 2017. godini”, rekao je za N1.

Naglasio je da je slika vrlo kompleksna, jer se u Siriji i Iraku kao glavni krivci vide pripadnici selefijskog pokreta, dok mediji razne ružne stvari pripisuju selefijama bez osnove i činjenica.

“Imamo i javno mijenje koje kreiraju sa jedne strane političke stranke, a sa druge strane vjerske zajednice”, naglasio je i dodao:

“Selefije su žrtveni jarac na kojeg svaljujemo sve ono što je loše u društvu”.

Puhalo smatra da se situacija može promijeniti jednom odgovornim odnosom svih u BiH, medijima koji trbaju objektivno i nepristrasno izvještavati, dok sa druge strane političari treba odgovorno i pošteno da se odnose prema selefijama, kao i skladu sa zakonom.

“Nisu ni oni cvjećke, ali ne možemo im pripisivati ono što se dešava hiljadama kilometara odavde,” poručio je.

Pogledajte video gostovanja

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.