Dodik: Neće se mijenjati akcize na gorivo za autoputeve

Vijesti 18. jun 201810:45 > 10:50
N1

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nazvao je politikanstvom inicijativu Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama po hitnom postupku.

“Ne možete da gradite i održavate puteve bez sredstava”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci, uvjeravajući da se neće promijeniti ništa kada su u pitanju akcize.

Cijena goriva u RS, kako je ustvrdio, isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a takse su manje nego u regionu, uključujući i PDV.

Izjenama zakona koje će predložiti SDS stavio bi se, naveli su ranije, van snage zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva po litru bile smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru.

Dodik tvrdi da je SDS i ranije vršio opstrukciju, jer bi RS dosad imala daleko efikasniji sistem izgradnje puteva.

“I sada ponovo žele da naprave gužvu”, kazao je on.

Uvjerava da SNSD s koaliconim partnerima radi u interesu Srba u Federcaiji BiH, te da će poštovati njihove stavove i po pitanju zajedničke liste stranaka iz RS-a na izborima za taj bh. entitet.

“Lista će zvati ‘srpska’ i u nju mogu da uđu svi, ali se zna da SNSD od svih srpskih stranaka godinama u FBiH pravi rezultat. I to se mora poštivati”, ustvrdio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.