Magazinović: Nije nam satisfakcija što smo bili u pravu

N1

Prijedlog koji će Savez za promjene uputiti u parlamentarnu proceduru da se van snage stavi Zakon o akcizama, komentarisao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. SDP će učestvovati u parlamentarnoj raspravi kako bi se posljedice povećanja cijena goriva eventualno smanjile, kazao je.

“Nije nam nikakva satisfakcija kao dijela bloka koji se borio protiv akcizne koalicije što su se sva naša upozorenja evo danas ostvarila. Sve ono što smo govorili u to vrijeme da će doći do poskupljenja mnogo većih nego što je to iznos akcize da će se raditi o lančanim poskupljenjima da će biti zloupotreba i da će sve to biti uz prećutni amin distributera i vlasti koji su međusobno povezani”, rekao je.

SDP će učestvovati u parlamentarnoj raspravi kako bi se eventualno smanjile posljedice povećanja cijena.

“Dakle nije nam nikakva satisfakcija što smo bili u pravu, ali želimo učstvovati aktivno u parlamentarnoj raspravi u kojoj smo jedino prisutni, pošto nismo dio Vijeća ministara, o tome šta se može uraditi kako bi se eventualno posljedice umanjile. Ono što moramo konstatovati da se vlasti ponašaju kao dijete koje se boji mraka, zatvori oči pa misle da kad ih otvore da će neko upaliti svjetlo, neće i dalje će tu biti mrak dok ne svane. Da imamo svoje ljude u Vijeću ministara i entitetskim vladama, inicirali bi smo da se vlade bave mjerama koje će pratiti sve ovo sto se dešava na tržištu”, naglasio je Magazinović.

Podsjetio je da vlast može uticati na cijene.

“Nije tačno da institucije ne mogu i da država ne može intervenisati. Evo čak su ljudi sami iz vlada kazali da postoji mogućnost. Ovo umanjenje za pet feninga je zamajavanje javnosti kao što je bilo zamajavanje u trenutku usvajanja kada su obećavali da će usvajanje akciza rezultirati cestogradnjom. Zbog toga novi prijedlog koji je upućen više nego zavrijeđuje pažnju i ukoliko je korektno napravljen u smislu rješenja neću imati problem ni ja ni moje kolege iz SDP da podržimo nešto tako”, zaključio je Magazinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.