Krišto, Šepić i Košarac o prijedlogu Pandurević

Vijesti 18. jun 201813:23 > 13:29
N1

Među zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su komentarisali prijedlog SDS-a o izmjenama Zakona o akcizama su Borjana Krišto iz HDZ-a, Senad Šepić iz Nezavisnog bloka i Staša Košarac iz SNSD-a.

Krišto kao zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma je za prijedlog SDS-a čula preko medija.

“Uistinu vam ne mogu reći. Vidjela sam samo u medijima da se rpiča o tome da će SDS uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o akcizama – da li, kako i na koji način, uistinu moram priznati da to nisam vidjela. Niti službeno, niti znam da li je to točno”, kazala je.

Objasnila je pod kojim uvjetima se može desiti da se izmjene razmatraju u hitnom postupku.

“Moram vas podsjetiti na proceduru. Ukoliko to određeni Klub ili zastupnici pošalju na vrijeme po hitnom postpuku, onda ono bude kao obvezna točka dnevnog reda. Naravno, o tome se izjašnjava Dom. Ako to prihvati, onda ona bude na toj sjednici. Ukoliko to Dom ne prihvati, onda to ide u redovnu proceduru”, podsjetila je.

Ponovila je poznati stav HDZ-a BiH o Zakonu o akcizama.

“Mi smo sudjelovali u Zakonu o akcizama i podržali smo Zakon o akcizama. Sve što bi mislili da treba drugačije uraditi, vjerovatno bi predložili. Smatramo da je to jedan sustavan Zakon koji je trebalo predložiti Vijeće ministara i kazati kako i na koji način prikupljati sredstva od akciza i u koje namjene”, rekla je Krišto.

Šepić je naglasio da ne postoji razlika između prijedloga SDS-a i Nezavisnog bloka.

“Nema suštinske razlike. Mi smo prije mjesec i po dana predložili identičan tekst Zakona, s tim što je naš tekst Zakona išao u redovnu proceduru. Imajući na umu rokove koji se moraju ispoštovati i naš prijedlog Zakona bi trebao biti u srijedu na dnevnom redu. Tako da suštinski nema razlika”, objasnio je.

Ukazao je na stav Nezavisnog bloka, čiji je predsjednik, o akcizama.

“Mi smo prije pola godina bili protiv usvajanja Zakona o akcizama, poskupljenju akciza. Nakon toga smo predložili inicijativu o ograničavanju marže na gorivo. Poznato je javnosti da je pola godine prošlo od kada Vijeće ministara i entitetske vlade nisu realizirale zaključak Parlamenta i usvojenu inicijativu Nezavisnog bloka. Tako da smo mi politički projekat koji će podržati smanjenje akciza kao prijedlog kolega iz SDS-a”, kazao je Šepić.

Upozorio je da još nema nikakve koristi od novca koji je nastao od akciza.

“Razlozi zbog kojeg su akcize usvojene prije pola godine, sada vidimo da su u potpunosti na strani. Nema cesta, nema novih zapošljavanja, nema generiranja novih vrijednosti. Sredstva koja su akumulirana stoje bezveze. Treba to vratititi na početnu fazu. Gorivo treba pojeftiniti za ovih 15 feninga. Akcize koje su na onakav način usvojene trebaju biti vraćene na početak. Ako imamo na umu ljude koji su u zadnje vrijeme, čak i oni koji su podržavali povećanje akciza, govorili da su zabrinuti zbog poskupljenja, bilo bi pošteno da ih vidimo u srijedu kako će se odnositi prema ovom prijedlogu. Bilo bi odgovorno u ovom momentu dati pošten odgovor javnosti i biti na strani građana BiH”, rekao je Šepić.

Košarac smatra da se kroz hitni postupak nastoji izbjeći mišljenje nadležnih institucija o izmjenama Zakona o akcizama.

“Svjedoci smo činjenice da se pokušava u Predstavničkom domu, obzirom na činjenicu da Predstavnički dom i Savjet ministara nemaju većinu, pokušava se da Zakon prođe po hitnom postupku. Na taj način se izbjegava rasparava u komisijama i na taj način se izbjegava sama rasprava i mišljenje Savjeta ministara. Mislim da je to jedan od važnijih Zakona iz reformske agende koji je usvojio Savjet ministara i svi ostali nivoi vlasti u BiH”, rekao je dodajući sljedeće:

“Mislim da upućivanje Zakona u hitnu proceduru govori o tome da neko želi da priča o tom Zakonu i da učestvuje u kreiranju haosa u ovoj državi. Nikako da se to pitanje rješi na drugačiji način. Raspravljati o tom Zakonu da nemamo stav Ministarstva finansija ili Savjeta ministara dovoljno govori o nečijim potrebama da usložnjava situaciju. Riječ je o populizmu, predizbornim aktivnostima SDS-a. Imamo informaciju i to javnost očito zna da postoje stranci u BiH koji kreiraju kampanju SDS-u”, kazao je Košarac.

Za njega je ovaj prijedlog SDS-a zapravo prijedlog “stranaca”.

“Ovo je jedna od kreacija stranaca jer očigledno da SDS funkcioniše na principu diktata odnosno onoga što mu stranci napišu. Svjedoci smo činjenice da se SDS populistički ponaša i pokušava da proizvodi haos u RS-u. Jasno je da bez pozitivnog stava institucija RS-a, SNSD u Predstavničkom domu ima vrlo jasno kretanje”, naglasio je.

Objasnio je kako će se SNSD ponašati po ovom pitanju.

“Ako nemamo pozitivno mišljenje institucije RS-a, potpuno je onda jasno i naše ponašanje. Vidljivo je da neko unosi nemir, da neko pokušava ljudima da priča građanima da se bori tobože za njihov interes. Ne postoji činjenica koja će to podržati. Ovo smatramo dodvoravanjem biračima u predizbornoj kampanji. Analize pokazuju da SDS nema podršku birača, pa su ovo pokušaji da se skrene pažnja o tome da se tobože brine o interesima građana RS-a”, zaključio je Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.