EU delegacija: Povećanje cijena goriva izazvala dva faktora

Vijesti 18. jun 201814:37 > 14:46
EU u BiH

Nedavno povećanje cijena goriva u BiH izazvala su dva odvojena i nepovezana faktora: jedan ima veze sa povećanjem akciza na gorivo koje je stupilo na snagu u februaru, a koje je usmjereno ka infrastrukturalnom razvoju Bosne i Hercegovine, kazali su za N1 iz Delegacije EU u BiH.

“Kao odgovor na ovu odluku, međunarodne finansijske institucije već su obećale značajna sredstva, a Evropska unija će nastaviti pružati podršku kroz Agendu za povezivanje. U kombinaciji sa prihodima od povećanih akciza, ova sredstva će povećati konkurentnost zemlje, ojačati ekonomiju i omogućiti prijeko potrebna zapošljavanja”, navode iz EU delegacije.

Iz Delegacije navode da povećanje cijena goriva u posljednjih nekoliko sedmica prouzrokovano je značajnim povećanjem globalnih cijena nafte od početka 2018.godine i nema veze sa akcizama na gorivo.

“Nije u ničijem interesu da prikupljena sredstva od građana i preduzeća ostaju na računu Centralne banke BiH umjesto da se produktivno koriste. Nadamo se da će sve strane uložiti maksimalne napore da što prije riješe ovo pitanje”, kazali su iz Delegacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.