Karajbić: Kakva je sudbina Zakona o izbornim jedinicama FBiH

Vijesti 18. jun 201814:49 > 14:54
N1

Elvir Karajbić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH za N1 je kazao da je moguće da se Zakon o izbornim jedinicama nađe na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH.

“Nije predviđeno da bude ta tačka, ali može da se izmijeni dnevni red – jer je redovna sjednica Parlamenta FBiH. Nije još upućen u parlamentarnu proceduru, moguće je da bude, moraju ga potpisati ovlašteni predlagači. Ukoliko bude u hitnoj proceduri – može se usvojiti ako bude većine”, kazao je u razgovoru za N1.

“Političke opcije koje su se usaglasile oko teksta zakona imaju više od 50 poslanika, mogao bi biti usvojen ako dođe na dnevni red”, poručio je.

Podsjećamo, SDA, SBB, SDP i DF usaglasili su zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Kakve se izmjene očekuju?

“To je tekst zakona koji se malo tehnički razlikuje od prijedloga zakona kojeg su uputili SDP i DF na sjednici koja je zakazana, a na koju nisu došli SDA i HDZ. On se sastoji iz dva dijela. Jedan dio se odnosi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Obzirom da je Izborni zakon jasno naložio da se utvrdi broj mandata po izbornim jedinicama. Drugi se odnosi na izbor delegata u Domu naroda. Iz svakog konstitutivnog naroda iz kantonalnih Skupština ako su izabrani, bira se predstavnik sva tri konstitutivna naroda. Ako nisu izabrani, predviđeno je da se biraju iz kantona gdje su izabrani kako bi svi konstitutivni narodi imali onoliko delegata koliko ustav propisuje, dakle 17, 17, 17 i 7”, kazao je.

U skladu s kojim popisom?

“1991. je Ustavna kategorija, a preračun mandata kako Izborni zakon BiH nalaže u skladu sa demokratskim kreatnjem stanovništva – svake četiri godine treba se usklađivati. Dakle, taj dio na osnovu posljednjeg popisa”, kazao je Karajbić.

On je ponovio da je Venecijanska komisija ja proteklim razgovorima rekla da se Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata može donijeti na entitetskim nivoima.

“To je uradila Republika Srpska. To je Ustavna kategorija, Ustav FBiH to dopušta. Tu nema ništa sporno”, izjavio je.

Najznačajnijim je ocijenio to da se vrijednost svakog glasa sa područja cijele zemlje isto vrijednuje.

“Mi iz SDP-a ne možemo priznati da vrijednost glasa iz nekog područja bude veća ili manja u odnosu na vrijednost glasa sa drugog područja na teritoriji FBiH”, kazao je, čime je ispoštovana presuda Ljubić i drugi.

On je poručio da ovim zakonom svaki čovjek može da bira i da bude izabran u FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.