Tuzlanska nemoguća misija

Vijesti 18. jun 201816:28 > 19:29
N1

Stotine doktora, članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, najavilo je kolektivne ostavke. Danas su se skupljalii potpisi za ostavke jer nije postignut dogovor Sindikata i Vlade TK. Priznavanje reprezentativnosti i potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora osnovni su zahtjevi sindikata.

Za reprezentativnost je potrebno da sindikat ima najmanje 30% članova od ukupnog broja zaposlenih u području djelatnosti. U TK je to nemoguće je jer doktora ima puno manje od ostalih uposlenika u zdravstvu, odnosno, doktora ima 1.250, a u ovom sindikatu je više od hiljadu.

“Postavlja se pitanje koliko nas Vlada vidi kao nekoga ko je potreban ovom narodu, ovom kantonu. Koliko smo bitan faktor u čitavom zdravstvenom sistemu. Ako misli da može funkcionisati bez nas, možda i može. Neka pokuša. Znači, ne da nam se mogućnost da pregovaramo samostalno, a zabranjuje nam se mogućnost da štrajkujemo i time smo dovedeni u poziciju da nemamo drugog izlaza nego ovaj jedan radikalni potez”, poručuje Nermina Kravić, Strukovni sindikat doktora medicina i stomatologije TK.

Sindikatu je reprezetativnost od 2015. godine oduzimana i davana nekoliko puta, a slučaj je završio na Vrhovnom sudu kroz tužbe ovog sindikata i Sindikata radnika uspolenih u zdravstvu koji je potpisao kolektivni ugovor.

“Vlada TK i resorna ministarstva moraju se ponašati u skladu sa zakonom. Zakon o radu je jasan. Presude koje su bile su jasne. Način na koji se utvrđuje reprezentativnost je propisana zakonom i potvrđena kroz presude i mi ne može od tog procesa odstupiti”, kazao je ranije Jakub Suljkanović, premijer TK.

Kantonalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da trenutno radi na razmatranju reprezentativnosti.

Imajući u vidu da se Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije poziva na reprezentativnost utvrđenu na federalnom nivou, Sud je pravno irelevantnim ocijenio pozivanje na Rješenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kao i tvrdnju da su mnogi drugi kantoni i vlade kantona dale saglasnost ili utvrdili reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, budući da se aktima organa uprave ne mogu mijenjati imperativne zakonske odredbe.

Saopštenjem se oglasila i uprava UKC-a Tuzla te je kazala da će sudskim putem tražiti da se utvrdi istinost izjava koje daje ovaj sindikat javnosti te dodaju:

“Uz veliku zahvalnost na povjerenju koje nam svakodnevno ukazuju, našim pacijentima i cjelokupnoj javnosti želimo poručiti da smo iskreno opredijeljeni da nastavimo rad na ostvarivanju našeg osnovnog društvenog zadatka, a to je zaštita zdravlja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine”.

Doktori iz TK poručuju da oni nisu dio zdravstvenog sistema već stub koji nosi čitav taj sistem. Kako kažu, na davanje kolektivnih otkaza prisiljeni su jer žele zaštiti doktorsku profesiju, ali i svoje dostojanstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.