Čubrilović: Nedopustivo da Srbi nisu zastupljeni u FBiH

Vijesti 18. jun 201816:58 > 18:01
N1

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske gostujući na N1 govorio je o zajedničkoj listi Srba za FBiH, slučaju Davida Dragičevića, protestima i blokadama građana zbog rasta cijena goriva.

“Što se tiče zajedničke liste u FBiH ispred stranaka koje imaju sjedište u RS, mislio sam da je stvar gotova. Ima problema, jedni na druge svaljuju da nisu pozvani, da nisu donijeli odluku i tako dalje. DNS je čvrsto stao da zajednička lista treba da bude. Nedopustivo je da Srbi nisu zastupljeni u FBiH, da se ispuni obaveza prema Ustavu i zakonima, da se konačno popune sva mjesta koja pripadaju jednom narodu u BiH”, kazao je Čubrilović.

On je kazao da bi se tako mogle popuniti sve liste koje pripadaju Srbima u FBiH, ali se ta obaveza već nekoliko izbornih ciklusa ne može da ispuni.

“Pozivam sve stranke koje imaju sjedište u Republici Srpskoj da daju pristanak za zajedničku listu”.

U FBiH po posljednjem popisu živi 56.000 Srba, da li građani mogu da osvoje tri direktna mandata?

“Ima preračun, važno je da se ostvari što bolji rezultat, da se stekne pravo da imate predstavnike. Važno je jedinstvo, vi znate koliko je popis priznat, koliko ne. Koliko je validan. Bitno je da damo doprinos na izborima”, kazao je Čubrilović za N1.

On je kazao da Srbi u FBiH teško rješavaju bilo koja životna pitanja, pogotovo imovine i resursa.

“Kanton 10, gdje Srbi imaju ogromnu imovinu ne mogu je koristiti. Drvar, Grahovo, tamo gdje imaju potrebu, gdje bi mogli da se ostvare kao građani – to im je onemogućeno”, poručio je.

Što se tiče protesta zbog cijene goriva – Čubrilović je kazao da građani imaju pravo da izražavaju nezadovoljstvo, ali:

“Zalažem se da protest bude zakonit – za ovo se ne može reći. Cijena goriva ne ovisi kako se postave državne strukture, nego o cijeni na berzi. Barel nafte je rastao, trgovci naftom i derivatima štite svoj kapital kroz ovu maloprodajnu cijenu. Kada gledate – svako traži svoje interese i štiti svoja prava”, poručio je.

“Nije način da se protestima nešto riješi – ali jeste kroz pregovore”, pojasnio je.

SNSD je kazao da su protesti dio “obojenih revolucija”?

“Mi se pripremamo za izbore, da li je riječ o kakvom gledanju – mi ne želimo tako da rješavamo probleme. Treba ih rješavati i boriti se za birače. DNS radi pripremu za najbolji rezultat. Očekujemo podršku građana”, poručio je.

Komentarisao je i rad Anketnog odbora u slučaju smrti Davida Dragičevića. Kazao je da se ušlo suvišno u politizaciju slučaja.

“Anketni odbor kroz zaključke nije sagledao iz svih uglova, slučaj koji je ovdje postao slučaj. Previše je politike, treba institucijama prepustiti da rade posao. Treba ljudima omogućiti da rade bez pritisaka”, kazao je Nedeljko Čubrilović za N1.

“Tužilaštvo treba da se oglasi i da konačnu ocjenu”, poručio je.

O prognozama za izbore…

“Dali smo podršku kandidatima Dodiku i Cvijanović. Mislimo da će da pobijede. DNS očekuje svoj najbolji rezultat od osnivanja, najmanje 12 poslanika u NSRS i dva na nivou BiH”, rekao je u razgovoru sa Snežanom Mitrović.

Kompletan razgovor pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.