Kojović: Razlike u prijedlozima za izmjene Izbornog zakona

Vijesti 19. jun 201809:50 > 09:56
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBIH, govorio je za N1 o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta BiH, o kojem su DF, SDA, SBB i SDP uz podršku Naše stranke postigle dogovor.

Gostujući u emisiji Novi dan, Kojović je kazao da je prijedlog urađen iz potrebe da se implementira sudska presuda, dodavši da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona na državnom nivou neprihvatljiv.

Pojasnio je da je na prijedlogu najviše radio SDP, kasnije se priključio DF, dok je Naša stranka imala nekoiko sugestija.

“Mi smatramo da ovo nije idealno rješenje, ali bi moglo poslužiti kao privremeno rješenje u smislu da se implementira presuda, a ja vjerujem i nadam se da ćemo u narednom mandatu u Parlamentu imati ljude koji će početi razmišljati o tome kako da Bosnu i Hercegovinu približe standardima Evropske unije, a ne da nas vraćaju u sistem koji više nego očigledno pokazuje da ne funcioniše”, rekao je Kojović.

Upitan kako će prema prijedlogu pet stranaka izgledati Dom naroda, Kojović je rekao da će on izgledati potpuno identično, jer se odredbe koje su ukinute na državnom nivou pojavljuju na federalnom nivou.

“On sada na neki način čuva situaciju kakva jeste, ali pruža pravni osnov za implementaciju izbornih rezultata”, naglasio je.

Objasnio je da je ključna razlika između dva prijedloga u tome da ljudima koji su pripadnici etničkih grupa, u sredinama gdje su u manjini, damo glas putem njihovih delegata u Domu naroda, S druge strane, dodao je, prijedlog HDZ-a je, s obzirom na mali broj Hrvata u Goraždu, Zenici i Tuzli, ukinuo njima taj glas i dao ga tamo gdje je HDZ najjači i ima najviše Hrvata, a to je u Hercegovini.

Ako Dom naroda postoji da čuva jednakost ili štiti neke vitalne etničke interese, da li Bošnjaci kojih ima u Sarajevu 95 posto mogu biti ugroženi po etničkom osnovu u Sarajevu? Ja mislim da je to nerealno i da je mala vjerovatnoća da se to dogodi. Pa ako imate Dom naroda koji služi ovome čemu treba da služi, onda ćete te glasove dati Srbima i Hrvatima i drugima koji žive u Sarajevu“, kazao je u razgovoru sa Minelom Jašar Opardija.

Pogledajte cijeli razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.